BNM menține rata de bază la 9% anual

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis, prin vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 9%.

De asemenea, BNM a decis să mențină și rata dobânzii la creditele overnight la nivelul actual de 12%, iar la depozitele overnight la nivelul actual de 6%.

Totodată, BNM a decis să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 35% din baza de calcul.

Analiza celor mai recente date statistice relevă menținerea ratei anuale a inflației sub limita inferioară a intervalului de variație de 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5%.

Rata anuală a inflației în luna ianuarie 2017 a înregistrat nivelul de 3%, fiind cu 0.6 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

Potrivit responsabililor de la BNM, evoluția ratei anuale a inflației este în concordanță cu ultima prognoză a BNM și validează corectitudinea deciziilor de politică monetară din anul 2016.

În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu cu 0.6 puncte procentuale sub nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 3.9%


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...