Dodon s-a întâlnit cu experţii FMI: Le-a transmis „foarte clar” că nu acceptă toate condiţiile Fondului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, cărora le-a transmis că nu este de acord cu multe prevederi din Acordul semnat cu Republica Moldova şi va insista pe anularea legii care pune miliardul de dolari furat pe umerii cetăţenilor.

Şeful statului anunţă că a transmis un mesaj „foarte clar” reprezentanţilor FMI că nu va accepta toate acţiunile cerute de Fond.

„Eu sunt pentru cooperarea cu structurile internaționale, doar că poziția mea este categorică, această cooperare trebuie să fie în interesul Republicii Moldova și al cetățenilor săi. Am subliniat că sunt pe de o parte îngrijorat, pe de altă parte nu susțin mai multe prevederi ale Memorandumului de cooperare cu Republica Moldova, în partea ce ține de reforma sistemului de pensionare, înghețarea creșterilor salariale, majorarea tarifelor, limitarea volumului alocațiilor pentru subvențiile în agricultură”, a spus Dodon.

Totodată, şeful statului a anunţat FMI că va bloca legea amnistiei în forma sa actuală şi va încerca să anuleze legea care pune miliardul furat de dolari din sistemul financiar bancar pe umerii cetăţenilor.

„Am comunicat poziția mea la acest capitol și faptul că în condițiile actuale Guvernul a găsit împreună cu cei de la Fond cea mai ușoară soluție – de a pune povara rambursării pe spatele cetățenilor Republicii Moldova. M-am expus categoric împotriva faptului ca cetățenii Republicii Moldova să întoarcă banii furați. Voi insista pe anularea legii miliardului. Voi depune toate eforturile ca banii să fie rambursați de cei care au fost implicati in acest furt, voi pleda pentru penalizarea celor care se fac de vină, confiscarea și vînzarea activelor celor care au fost direct sau indirect implicați în fraudă”, mai spune preşedintele.

În context, Dodon anunţă că primul subiect pentru ședința Consiliului Suprem de Securitate va fi cel cu privire la banii furați din sistemul financiar-bancar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...