Reprezentantul Ucrainei la Minsk: Rusia poate ataca Ucraina cu ajutorul militarilor din Transnistria doar violând hotarul nostru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru a construi un cap de pod în Transnistria cu scopul de a ataca Ucraina, Federația Rusă va trebuie să violeze hotarul cu Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune „112 Ucraina„, de reprezentantul Ucrainei în cadrul grupului pe probleme de securitate de la Minsk, Yevhen Marchuk.

„Noi știm că acolo (Transnistria) Rusia a întreținut un cap de pod astfel încât să-și poată extinde capacitățile militare. Pentru a trece pe teritoriul Transnistriei, Rusia va viola granițele cu Ucraina, chiar și din partea Mării Negre, oricum va trebui să calce pe granițele Ucrainei”, a declarat Marchuk.

Anterior, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Rusia este gata să folosească contingentul militar dislocat în regiunea separatistă Transnistria pentru a ataca Ucraina, chiar dacă autorităţile au elaborat legi în baza cărora au interzis trupelor ruse de menţinere a păcii să tranziteze teritoriul acesteia pentru a ajunge în Transnistria.

„Contingentul militar rus din Transnistria poate fi utilizat de Rusia în orice moment pentru a ataca teritoriul nostru. Aceşti militari sunt un pericol real pentru graniţa Ucrainei”, a declarat Poroşenko, citat de Ria Novosti.

Oficial, Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...