Moscova şi Tiraspolul cer organizarea unui referendum în Republica Moldova privind acordarea unui statut special Transnistriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol şi-au schimbat retorica privind acordarea unui statut special Transnistriei. Dacă până în prezent, acestea se pronunţau împotriva dorinţei Chişinăului de a acorda un statul special, acum administrația nerecunoscută din stânga Nistrului propune organizarea unui referendum în Republica Moldova, în cadrul căruia oamenii ar urma să fie întrebaţi dacă își doresc sau nu acordarea unui statut special regiunii.

Anterior, așa-numitul președinte ales al regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselki, anunţa nu va discuta cu autoritățile de la Chișinău despre un statut special pentru „republică”, însă, retorica acestuia s-a schimbat, în ultimul timp.

Așa-zisul președinte al sovietului suprem din Transnistria, Alexandr Șcerba, propune ca cetăţenii Republicii Moldova să decidă dacă vor sau nu acordarea unui statut special regiunii, în cadrul unui referendum, potrivit izvestia.ru.

Citeşte şi: „Președintele” ales al transnistrenilor anunță că nu va accepta un statut special pentru „republică”, dorit de Moldova

„Avem dreptul la concesii, în baza referendumului organizat în anul 2016. În Republica Moldova, din păcate, nu există o voinţă a poporului cu privire la această problemă. Nouă ne este mai ușor să lucrăm atunci când știm că realizăm voința poporului, dar nu a câtorva persoane care ocupă funcții de conducere. Dacă formula noastră este interesantă, suntem gata să o împărtășim cu politicienii moldoveni”, a răspuns Șcerba fiind întrebat despre necesitatea organizării unui referendum în Republica Moldova, cu privire la statutul Transnistriei.

Potrivit acestuia, iniţiativa Chişinăului este salutată în regiunea transnistreană, însă nu autorităţile trebuie să rezolve asemenea probleme, ci cetăţenii.

„În cazul în care autorităţile din Republica Moldova vor fi în măsură să schimbe această practică, suntem pregătiţi pentru dialog, iar relaţia noastră ar trece la o nouă etapă”, a mai spus acesta.

Schimbări majore se observă şi în retorica autorităţilor de la Kremlin. Preşedintele Comitetului Dumei de Stat a Federației Ruse pe problemele CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, spune că mizează pe şeful statului Igor Dodon în soluţionarea problemei.

„Văd schimbări din partea Moldovei. Despre asta vorbește și faptul că poporul a ales pentru prima dată un președinte care și-a anunțat clar disponibilitatea de a colabora cu Rusia. Transnistrenii văd aceste tendințe, dar ei trebuie să aștepte ca politicienii din Moldova să se trezească. Întrebarea principală este dacă Dodon va putea să realizeze ceea ce a început. Dodon trebuie ajutat”, a spus Kalaşnikov.

Amintim că, autorităţile de la Chişinău au promis că vor prezenta, la începutul anului viitor, un proiect propriu de statut special pentru Transnistria, potrivit unei declaraţii făcute de reprezentatul special al preşedintelui OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...