22/02/2017

Reporterii RISE au analizat imaginile video care au surprins asaltul mafiot de la Stăuceni, soldat cu moartea unuia dintre atacatori. Cel care a descărcat arma este patronul unui magazin auto, pasionat de arme și tir. Victima – un interlop cu peste zece condamnări, anunțat în căutare.

istoria-atacului-suruceni-grafic-rise-moldova-web

Din imaginile difuzate de poliție se observă cum, în amiaza zilei de 17 februarie, în curtea din spatele unui magazin de piese auto din Stăuceni, amplasat pe marginea traseului Chișinău-Soroca, intră o echipă de interlopi. Noi am numărat 19 persoane, în comparație cu cifra 13 – anunțață de procurori. Majoritatea au glugi pe cap și nu li se văd bine fețele.

Ținta atacatorilor – proprietarul magazinului, omul de afaceri Ghenadie Hlevnoi. Acesta are 37 de ani și este originar din raionul Ștefan Vodă. În momentul atacului, Ghenadie se baricadase într-un oficiu de la etajul doi, împreună cu alte două persoane.

Atacatorii încercă să forțeze ușa oficiului. Mai întâi sparg geamul cu un obiect metalic. Urmează mai multe lovituri cu picioarele. În acest timp, patronul magazinului reacționează. Scoate pistolul și trage mai multe focuri în direcția grupului organizat și rănește câteva persoane. Atacatorii se retrag imediat. La scurt timp, lângă o benzinărie din apropiere este depistat cadavrul unui bărbat.

RISE a aflat numele persoanei decedate. Se numește Pavel Creștin. Are 35 de ani și un bogat trecut penal. Din imaginile video se observă că Pavel este agitat și intră printre primii în magazin. După ce doi camarazi de-ai săi îl trântesc la pământ pe un vânzător și-l lovesc cu picioarele, Pavel urcă pe scări la etajul doi și se îndreaptă direct spre țintă.

În timp ce mai mulți interlopi forțează ușa directorului, Pavel încearcă să lovească și el cu piciorul. În acest moment patronul trage din pistol prin geamul spart. Din imagini se mai observă cum Pavel, fiind rănit, coboară scările alergând. Ulterior poliția anunța că anume el este bărbatul decedat găsit lângă benzinărie.

Reglarea de conturi
Valentin Sîtnic, primarul comunei Stăuceni, care a fost la fața locului imediat după incident, spune că din discuția cu șeful sectorului de poliție din localitate a înțeles că la mijlocul disputei dintre patronul localului și echipa de interlopi ar fi așa-zisa taxă de protecție.

Acolo, ei au făcut un atac, să spunem așa, după cum preconizăm noi, ca să-i țină o acoperire careva banditească, să-i dea bani. Ăsta (Ghenadie Hlevnoi – n.r.) a refuzat și pe urmă au venit să-l bată la fața locului, din spusele șefului sectorului de poliție”, susține primarul.

Contactat de reporterul RISE, procurorul Corneliu Bratunov a precizat că incidentul are legătură cu o încăierare recentă în curtea aceluiaşi magazin la care au participat atât patronul, cât și persoanele arestate.

Corneliu Bratunov: „Partea vătămată nu a dat declarații referitor la o taxă de protecție și nu cred că ei sunt atât de serioși ca să ceară protecție. Sunt un fel de huligani. […] Patru persoane sunt arestate. Acestea au atacat nemijlocit, ceilalţi au avut un rol mai pasiv. Ne străduim să identificăm unde se află ei. Noi știm identitatea fiecăruia, dar aceștia nu se află acasă. La fața locului au fost 13 persoane”.

Trecutul penal al interlopului împușcat
Pavel Creștin este originar din Carahasani, raionul Ştefan Vodă, localitate situată la frontieră cu Ucraina.

La 18 ani a fost judecat pentru furt și obligat de instanță să achite o amendă de 1.800 lei. La 19 ani, tot pentru furt, a fost condamnat la 6 ani de închisoare. La 24 de ani a primit o nouă condamnare – 2 ani și 7 luni de închisoare pentru deținere de droguri.

La 27 de ani a fost prins de polițiști pentru că a încercat să vândă marijuana, iar în ultimii ani Pavel Creștin a fost judecat pentru jaf.

Reporterii RISE au reușit să identifice încă un atacator. Numele lui este Dumitru Cojuharov, 28 de ani care este originar din localitatea în care a avut loc atacul. Cojuharov a figurat în lista persoanelor reținute de poliție în legătură cu protestele post-electorale din aprilie 2009.

Patronul
Proprietarul localului se declară nevinovat. Andrei Zadorojnîi, avocatul acestuia, spune că Ghenadie Hlevnoi a acționat în legitimă apărare, ca urmare a unui atac real, organizat, cu aplicarea violenței din partea atacatorilor.

Ghenadie Hlevnoi a început să facă afaceri cu piese auto la Stăuceni acum un an și jumătate. Potrivit unui angajat al localului, Hlevnoi a încercat să vândă și materiale de construcție, „dar nu prea i-a mers businessul”.

Ghenadie este pasionat de arme și tir sportiv. Acesta a publicat pe internet mai multe filmulețe video în care arată cât de bine trage la țintă.

Liuba ȘEVCIUC


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol