Secretarul de stat american se va întâlni cu președintele mexican, în plină criză între cele două țări vecine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, și ministrul pentru securitate internă, John Kelly, se vor întâlni în această săptămână în Ciudad de Mexico cu președintele mexican Enrique Pena Nieto, a anunțat marți diplomația americană, în plină criză între cei două state vecine, relatează AFP.

Această vizită, ce va avea loc miercuri și joi, anunțată în parte de diplomația mexicană săptămâna trecută, le va permite secretarului de stat și ministrului pentru securitate internă ai SUA să discute cu președintele mexican despre ‘securitatea la frontieră, cooperarea (polițienească și judiciară) și schimburile comerciale’ între cele două țări, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american.

Cei doi miniștri americani urmează să aibă de asemenea întrevederi cu ministrul de interne mexican, ministrul de externe, cel al finanțelor, al apărării și al Marinei.

Este vorba despre ‘construirea unei relații bazate pe respect, strânse și constructive’ între cele două țări vecine, a afirmat diplomația mexicană săptămâna trecută.

Tensiunile între cele două țări s-au intensificat după venirea la putere a lui Donald Trump, care a semnat un decret cu privire la construirea unui zid la frontieră ale cărui costuri liderul de la Casa Albă dorește să fie suportate de statul vecin.

Președintele mexican și-a anulat vizita la Casa Albă programată pentru 31 ianuarie ca urmare a insistenței lui Donald Trump ca Mexicul să suporte costurile construcției zidului. Cu toate acestea, cei doi lideri au fost de acord să continue dialogul, în cadrul unei convorbiri telefonice pe 27 ianuarie, care a pus bazele acestei vizite ministeriale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...