Trilaterala Candu-Dodon-Filip: Nu am găsit consens, dar avem nevoie de aceste discuții

Prima întrevedere în format trilateral: speaker- președinte -premier desfăşurată marți, 21 februarie, a demonstrat doar viziunile diferite asupra mai multe subiecte ale Președinției pe de o parte, și ale coaliției majoritare pe de alta.

Cei trei oficiali au anunţat că nu au găsit consens și rămân cu viziuni diferite asupra mai multor probleme, însă au precizat că au nevoie de aceste discuții pentru ca instituțiile statului să funcționeze.

Astfel, diferențele de viziuni au vizat în special subiectele ce ţin de Acordul de Asociere cu UE, modificarea Constituției pentru împuternicirea președintelui de a dizolva Parlamentul, anularea Legii miliardului, dar şi deschiderea unui birou NATO la Chișinău.

Totuşi, singura chestiune asupra căreia părţile au avut abordări comune se referă la reglementarea conflictului transnistrean.

Preşedintele Igor  Dodon:

Aduc la cunoştinţă conducătorilor instituţiilor poziţia mea referitor la implementarea Acordului de Asociere. Sunt rezerve foarte mari la implementarea acestui acord. Am reiterat poziţia că dacă majoritatea parlamentară va cere anularea acestui acord, voi anula acest acord. I-am informat că pe 2-3 aprilie voi semna acordul de colaborare cu Uniunea Euroasiatică .

Am anunțat că voi veni la începutul săptămânii viitoare  cu o inițiativă de modificare a Constituției pentru sporirea prerogativelor președintelui.

De asemenea, am reiterat faptul că voi face totul ca oamenii să nu plătească un bănuț pentru rambursarea banilor furați.

Cât despre oficiul NATO – noi nu avem nevoie de acest serviciu şi voi pleda pentru închiderea oficiului NATO la Chişinău. Acest lucru e o provocare şi la care nu avem poziţie comună.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu:

Chiar dacă nu am găsit consens și rămânem cu viziuni diferite, avem nevoie de aceste discuții pentru ca instituțiile statului să funcționeze.

Am discutat cu argumente ce e mai bine pentru Republica Moldova. Doar prin apropierea și integrarea în Uniunea Europeană, prin implementarea Acordului de Asociere, oamenii din Republica Moldova vor beneficia de garanții sociale și siguranță. Nu am văzut niciun stat din Uniunea Eurasiatică să aibă dezvoltarea despre care am vorbit.

Cât privește deschiderea biroului NATO la Chișinău, acesta nu va prejudicia statutul de neutralitate al Republicii Moldova. ă Biroul NATO este ”un fel de ambasadă”,  va fi civil și fără caracter militar.

Am discutat şi subiectul competenţelor preşedintelui. Referendumul pentru modificarea Constituţiei este inoportun şi inutil. Modelul Moldovei ca republică parlamentară este potrivit. Moldova are o experienţă deloc bună ca republică prezidenţială.

Alegerile anticipate sunt inoportune, Republica Moldova este nevoie de o stabilitate şi consolidare economică. Orice declanşare de anticipate vor pune în pericol Republica Moldova ca atractivitatea ei din punct de vedere al investiţiilor.

Premierul Pavel Filip:

Cunosc atitudinea politică a preşedintelui faţă de guvernare. Avem nevoie de reforme şi nu de blocaj. Dacă vrem să schimbăm viaţa cetăţenilor, trebuie să facem reforme. Dacă vrei să ai un zâmbet frumos, trebuie să mergi la dentist. Moldova trebuie să aibă un zâmbet frumos.

Discuţii aparte am avut şi în legătură cu reforma pensiilor. Preşedintele Dodon a venit cu argumente pe care nu le împărtăşesc. Această reformă prevede nu doar o indexare, ci şi o valorizare a pensiilor. Vă asigur că această valorizare va fi simţită de fiecare pensionar.

Subiectul trecere la datorie publică a creditului de urgenţă – noi trebuie din start să separăm două lucruri care ţine de acest subiect – frauda bancară, vom face tot posibilul să găsim pe cei care se fac inovaţi de acest lucru şi am elaborat cadrul legal care să împiedice în viitor asemenea cazuri şi depunem tot efortul pentru a rambursa banii.

Urmează o perioadă foarte importantă. Trebuie să dăm dovadă de o conlucrarea în instituţiile statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.