(FOTO) Imagini din satelit prezintă dezastrul din Antarctica: Fisura dintr-un bloc de gheaţă se extinde cu 200 de metri pe zi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii sunt îngrijoraţi de fisurarea unei calote de gheaţă de la Polul Sud.

Cercetătorii britanici care lucrează la proiectul MIDAS monitorizează de ani de zile starea gheţarilor din Antarctica. Ei au observat că fisura din calota de gheaţă Larsen C a atins deja 160 km lungime şi până la 3 km lăţime, scrie publicaţia The Independent.

Fisura s-a mărit considerabil în doar 3 luni şi în scurt timp va duce la desprinderea celui mai mare gheţar observat vreodată, spun experţii. Din luna decembrie, fisura observată în calota glaciară Larsen C a crescut cu 27 km.
Calotă glaciară Antarctica
Calotele de gheaţă ţin blocaţi gheţarii. Dacă ele se fisurează, atunci gheţarii ajung în ocean, unde se vor topi şi pot duce la creşterea considerabilă a nivelului mărilor.

Cercetătorii de la MIDAS precizează însă că această fisură în calota Larsen C nu este provocată de încălzirea globală, fiind un fenomen care s-a produs natural.

Din păcate, topirea unei părţi importante din calota de gheaţă va duce la schimbarea climei, iar efectele se vor simţi la nivel global. Topirea va avea loc însă peste ani de zile sau chiar decenii.

„Ruperea gheţarului poate avea loc oricând, peste câteva zile sau peste câţiva ani. Însă este mai probabil să se întâmple în următoarele luni”, au scris cercetătorii pe pagina dedicată proiectului MIDAS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...