(VIDEO) Protest de amploare împotriva lui Donald Trump: „Zid uman” la graniţa cu Mexicul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de mexicani au format vineri „un zid uman” de-a lungul frontierei dintre Mexic şi SUA pentru a protesta faţă de planul preşedintelui american Donald Trump de a construi un zid la graniţa de sud a ţării sale, relatează AFP.

La acţiunea de protest, organizată de către autorităţile locale şi asociaţii civile, au participat numeroşi studenţi din Ciudad de Juarez (nord), precum şi politicieni şi lideri sociali locali. Sub privirile unei patrule americane de frontieră, manifestanţii au format un lanţ uman lung de circa 1,5 km, ţinându-se de mâini, unii dintre ei purtând drapele mexicane sau fiind îmbrăcaţi în alb.

„Ciudad de Juarez (Mexic) şi El Paso (SUA) sunt unul şi acelaşi oraş. Nu vom fi niciodată separaţi”, le declara manifestanţilor Oscar Leeser, primarul, născut în Mexic, al oraşului El Paso, de la frontiera americană, situat vizavi de Ciudad de Juarez. El a făcut apel la luptă pentru această unitate ce caracterizează zonele de frontieră.

„Zidul este una dintre cele mai rele idei care există. El nu va împiedica nici drogurile, nici migranţii. Este doar un simbol al urii lui Donald Trump, al rasismului preşedintelui”, declara pentru AFP Ana Carolina Solis (31 de ani) studentă la ştiinţe sociale.

„Mulţi dintre noi au familia în El Paso, unde merg să studieze. Mulţi oameni trec zilnic (frontiera), deoarece lucrează acolo”, explica Leo Alvarez (34 de ani), lucrător social.

„Trump provoacă teamă în rândul concetăţenilor noştri aflaţi în SUA. Trebuie să ne exprimăm solidaritatea cu ei şi să ne manifestăm sprijinul. Dacă îi expulzează, îi vom primi cu braţele deschise”, declara primarul oraşului Ciudad de Juarez, Armando Cabada, prezent şi el la acţiunea de protest.

La o distanţă de 1.200 de km de locul protestului, pe ţărmul de la Oceanul Pacific, circa cincizeci de persoane s-au strâns la sfârşitul zilei la frontiera dintre oraşul mexican Tijuana şi cel american San Diego, pentru a denunţa, de asemenea, proiectul privind zidul, conform Agerpres. Astfel de manifestări au loc aproape la o lună de la preluarea funcţiei de către Trump, care a semnat un decret ce lansează construirea zidului la frontiera sudică şi afişează dorinţa de a accelera expulzarea imigranţilor ilegali din SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...