Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Abonaţii satului Puhoi. „Un om…

Abonaţii satului Puhoi. „Un om informat, un om salvat”

Campania „Cheamă ZdG în satul tău” a ajuns şi în satul Puhoi, raionul Ialoveni. Acolo am fost invitaţi de către Tatiana Nogailic, o moldoveancă care lucrează de mai mulţi ani în Italia, dar care nu uită pentru nicio clipă de locurile unde s-a născut, unde a copilărit şi unde a fost fericită lângă cei dragi.

La începutul acestui an, Tatiana a abonat la ZdG 18 săteni, cantina socială, magazinul social, punctul medical, liceul, biblioteca etc. „Am decis să fac aceste abonamente pentru că vreau ca oamenii din satul meu să fie informaţi corect. Nu sunt indiferentă faţă de ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Îmi place să trec de la discuţii virtuale la fapte reale. În cazul cu abonarea, de mult aveam această idee. Am încercat să abonez pe cei care ştiu că se interesează de soarta ţării, le place să citească şi să gândească liber, în pas cu ZdG. Mottoul meu este: Un om informat, un om salvat!”, ne spune Tatiana Nogailic.

Ajunşi în satul Puhoi, am descoperit o localitate modernă, îngrijită şi cu mulţi oameni care se grăbeau la serviciu sau la şcoală. În faţa primăriei un bărbat strângea zăpada aşezată peste băncuţele din parcul amenajat în preajmă. „Acest parc a fost creat special pentru bătrâni, ca să se odihnească puţin când au nevoie sau când ies de la cantina socială. Tot pe aici este şi biblioteca, de unde mai vin oamenii să-şi tragă sufletul”, ne spune bărbatul, în timp ce mătură scările primăriei.

În satul Puhoi trăiesc aproximativ 6000 de locuitori: 1500 de pensionari și peste 4000 de tineri. În sat sunt 3 grădinițe și un liceu mare

În satul Puhoi trăiesc 5600 de oameni, dintre care 1500 sunt pensionari. „Ne bucurăm că tinerii au rămas în sat şi şi-au întemeiat aici şi familii. Astfel, avem trei grădiniţe şi un liceu. Un avantaj pentru noi este şi faptul că suntem aproape de Chişinău. Suntem conectaţi la gaz natural, avem apă potabilă şi toate comodităţile. În sat sunt şi mulţi agenţi economici care şi-au deschis o afacere în domeniul comerţului”, ne povesteşte Nina Iurcu, viceprimara satului Puhoi.

Peste 50 de persoane mănâncă la cantina socială construită în clădirea primăriei. „Oamenii săraci sau singuri vin aici şi pot să mănânce ceva cald sau să ia mâncarea acasă”, explică Valentina Oprea, bucătăreasă la cantina socială. Pe femeie am găsit-o în timp ce strângea masa după ultimii vizitatori. „Am fost plăcut surprinşi că am fost abonaţi la ZdG. L-am citit şi am văzut că acolo sunt multe materiale interesante. De aceea, îl las aici pe masă, ca oamenii să-l poată citi în timp ce beau o ceaşcă de ceai când afară e atât de frig”, zâmbeşte femeia.

Bibliotecara Valentina Timotin spune că oamenii vin la bibliotecă să citească ziare

Bibliotecara Valentina Timotin ne-a spus că, dacă tinerii vin la bibliotecă mai mult pentru a sta la calculator, vârstnicii vin să mai răsfoiască o carte sau să citească un ziar. „Nu toţi îşi pot permite, cu pensiile lor mici, să plătească chiar cinci lei pentru un ziar, de aceea, adesea, vin aici şi citesc ore în şir”, povesteşte bibliotecara.

La liceul din Puhoi învaţă peste 1000 de elevi. Aceştia se bucură de un liceu amenajat, îngrijit, care încearcă să fie în pas cu instituţiile de învăţământ europene. „Am beneficiat de mai multe fonduri europene. Acum urmează să deschidem un studio radio, unde copiii să facă propria lor emisiune”, ne spune cu mândrie Maria Soltan, directoarea liceului, o femeie plină de viaţă, entuziasm şi hotărâtă să nu stea cu mâinile în şold.

Localitatea mai este cunoscută şi pentru faptul că este primul sat care se laudă cu o sală de sport. Aceasta este destinată tuturor tinerilor din localitate. Sala are şi scopul de a-i motiva pe aceştia să practice sportul. „Copiii din sate, de cele mai multe ori, nu au unde se duce, unde să se relaxeze sau să-şi petreacă timpul liber. Astfel şi încep să facă tot felul de acţiuni ilegale. De aceea, ne-am gândit că ar fi bine să amenajăm o sală de sport, unde să practice sportul şi să ducă un mod sănătos de viaţă”, susţine Petru Frunze, primarul satului.

În anul 2017, circa o mie de cititori noi s-au adăugat la lista abonaţilor ediţiei de limba română a ZdG. Mulţumim tuturor celor care au avut încredere că, pe parcursul anului 2017, ZdG merită citit. Vom depune eforturi să facem un ziar cât mai bun de citit pentru toţi abonaţii, vechi şi noi. Totodată, vă amintim că abonarea continuă şi că puteţi dărui abonamente în orice zi, dar şi de Mărţişor, de Dragobete, de Paşti, de Ziua Presei, la sărbătorile de familie.