Ghimpu nu este de acord cu schimbarea sistemului electoral: „Vom rupe republica în 10”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se declară împotriva modificării sistemului electoral, promovată de Partidul Democrat și colegul său de alianță, Vladimir Plahotniuc.

Ghimpu susține că în eventualitatea schimbării sistemului electoral vor fi nedreptățiți cetățenii din diaspora, dar va fi neclară și situația cetățenilor din stânga Nistrului.

„Atâta timp cât noi nu controlăm tot teritoriul, nu pot exista circumscripţii. Eu am fost ales pe circumscripții, și nu mă tem. Să ne gândim puţin la ceea ce vrem să facem. Vrem şi mai tare să destrămăm republica aceasta, să o rupem în patru, în cinci, în zece? Sau vrem să unim aceste două maluri ale Nistrului şi ale Prutului? Politica e pentru ca să câştige statul, dar statul sunt oamenii, dar nu pentru ca să câştige străinul. Cum să avem circumscripţii? Uitați-vă că pe noi la sud nu ne acceptă (Găgăuzia). De 25 de ani zile ei stau cu Lenin. Ei nu vor să înveţe limba oficială a noastră. Ei vor ca noi să vorbim în limba rusă. Ei nu ne recunosc pe noi. Ei consideră că Rusia este ţara lor. Într-o astfel de situaţie, unde vom ajunge noi?”, a declarat Ghimpu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El a mai spus că, deocamdată, în Parlament nu se discută despre acest lucru.

În ultima perioadă ideea modificării sistemului electoral este promovată intens de președintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care susține că este nevoie de „reformarea politicului” prin „aducerea politicienilor mai aproape de oameni”.

Analiștii politici, dar și politicienii din opoziție, susțin că modificarea sistemului electoral este singura șansă pentru Plahotniuc de a menține controlul asupra statului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...