Miliardul furat, din nou în presa internațională

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miliardul de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc a devenit subiect de artă, care este „abordat” în incinta Bibliotecii Naționale B.P Hașdeu din centrul Chișinăului, în cadrul cadrul unui proiect. Subiectul a ajuns să fie mediatizat până și de BBC.

Joi, 16 februarie, în incinta bibliotecii a fost lansată expoziția „La Datorie”, un proiect de artă contemporană ce își propune să dea o formă foarte concretă unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în minţile noastre. Faptul împlinit și repercusiunile dispariţiei din sistemul bancar din Republica Moldova a un miliard de dolari a format subiectul proiectului „La Datorie”.

Zece pachete mari de imitaţii de bancnote de 100 de dolari sunt expuse în Biblioteca Haşdeu din Chişinău. Fiecare pachet cântăreşte circa 500 de kilograme.

Opera artistului Ştefan Eşanu simbolizează miliardul de dolari dispărut din trei bănci moldovene în anul 2014, o fraudă echivalând cu a opta parte din PIB-ul Republicii Moldova.

Fondurile sustrase au fost transmise unor companii-paravan din străinătate, cazul generând proteste masive în Republica Moldova.

„Lumea nu ştie ce înseamnă un miliard. Este ca şi cum ai spune «cosmos», fără a înţelege exact ce este”, afirmă artistul Ştefan Eşanu, conform BBC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...