'Sunt convins, la fel ca imensa majoritate a celor din această sală, că lezarea demnităţii umane şi respingerea celuilalt şi a străinătăţii, precum şi limitarea libertăţilor fundamentale prin noi ziduri şi vechi naţionalisme nu vor rezolva nicio problemă. Dimpotrivă, vor crea unele noi', a declarat el la Strasbourg.

'Putem milita pentru Europa şi mai degrabă să-i convingem pe oameni decât să lăsăm cale liberă eurofobilor. Alegătorii foarte tineri doresc să-şi vadă viitorul în UE', a pledat preşedintele de 73 de ani, invocând exemplul propriei sale alegeri.

'Am încredere într-o Europă comună unde valorile fundamentale, drepturile omului, libertatea, egalitatea şi fraternitatea — iar astăzi poate ar fi bine să se spună solidaritatea — sunt profund ancorate, unde se ia în serios încălzirea climatică, unde faptele alternative pot fi distinse de adevăr', a insistat el.

În contextul Brexit-ului şi al ascensiunii sentimentelor naţionaliste, Van der Bellen a atenţionat împotriva tentaţiei de a distruge edificiul european construit timp de 60 de ani.

'Nu este greu să distrugi Europa, dat să reconstruieşti ceea ce a fost distrus este foarte greu. Ideea europeană este un lucru mare, este unică şi merită toate eforturile', a declarat el. 'Am avut pace prin cooperare şi respect reciproc, aceasta este o performanţă de civilizaţie de care putem fi mândri', a adăugat Van der Bellen.

Chiar dacă funcţiile preşedintelui Austriei sunt cu precădere protocolare, alegerea lui Alexander Van der Bellen a avut un puternic ecou în Europa, deoarece o victorie a adversarului său de la partidul de extremă dreapta FPO, Nobert Hofer, ar fi constituit o premieră în fruntea unui stat din UE.