Scandal uriaș în Georgia: Un diacon plănuia să-l asasineze pe patriarhul Ilia II

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biserica Ortodoxă a Georgiei este zguduită în ultimele zile de un uriaş scandal, după ce procurorii au arestat şi inculpat un diacon care plănuia să călătorească în Germania pentru a-l asasina pe patriarhul Ilia al II-lea (84 de ani). De asemenea, autorităţile au descoperit inclusiv fiole de cianură în bagajele diaconului Giorgi Mamaladze, transmite The Guardian.

Procurorul General, Irakli Şotadze, a declarat că Mamaladze conduce departamentul de proprietăţi ai Bisericii Ortodoxe din Georgia. Potrivit primelor informaţii, diaconul a fost arestat pe aeroportul din Tbilisi, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Germania.

Mamaladze urma să se întâlnescă în Germania cu patriarhul Ilia al II-lea, care se recuperează după o operaţie de îndepărtare a vezicii biliare într-un spital din Berlin, scrie News.ro.

Autorităţile au descoperit mai multe fiole de cianură în bagajele diaconului, în timp ce în locuinţa sa au fost găsite arme de foc.

Acest scandal a zguduit mica naţiune, unde religia ortodoxă are o importanţă ridicată în viaţa de zi cu zi a oamenilor.

„Am evitat un dezastru uriaş. Vorbim de o crimă împotriva ţării, un atac perfid la adresa bisericii, care a fost dejucat”, a declarat premierul Georgiei, Giorgi Kvirikaşvili.

De asemenea, prim-ministrul georgian a precizat că a trimis un grup de agenţi, condus de către şeful securităţii guvernamentale, pentru a asigura siguranţa patriarhului Ilia al II-lea în timpul şederii sale în Germania.

Arhiepiscopul Vsevolod Ceaplin a declarat că „o asemenea acţiune a unui preot este de necrezut”. Însă, un alt arhiepiscop ortodox a susţinut că aceste acuzaţii sunt false, precizând că diaconul Mamaladze are o relaţie apropiată cu patriarhul Ilia.

Dacă este găsit vinovat, diaconul ar putea să fie condamnat la până la 15 ani în spatele gratiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...