'Avem posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională modificările planificate, însă nu este vorba numai de o problemă juridică. Această chestiune va trebui decisă de oameni şi rezolvată pe cale politică', a transmis Kilicdaroglu grupului său parlamentar.

'De aceea, vom lăsa ca această problemă să fie decisă de populaţie prin vot pe 16 aprilie', a mai spus el.

'Ei trebuie să-şi fi dat seama că nu pot realiza nimic prin Curtea Constituţională', a declarat premierul Binali Yildirim ca reacţie la decizia CHP.

Reforma constituţională propusă ar marca una dintre cele mai importante schimbări în sistemul de guvernare al Turciei de la fondarea republicii moderne în urmă cu aproape un secol.

Ea îi va permite şefului statului să numească şi să revoce miniştri, să promulge decrete şi să declare starea de urgenţă. Funcţia de premier va fi suprimată, fiind înlocuită de unul sau mai multe posturi de vicepreşedinte.

Erdogan estimează că această revizuire, care i-ar putea permite să rămână la putere până cel puţin în 2029, este necesară pentru a garanta stabilitatea la vârf a Turciei, care se confruntă cu un val fără precedent de atentate şi probleme economice.