Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Vieru, comemorat cu flori, cântece…

Vieru, comemorat cu flori, cântece și poezii: „Ridica-ți fruntea, mai sus, române”

Grigore Vieru, marele poet și unul dintre organizatorii şi liderii mişcării de renaştere naţională, care a decedat acum opt ani într-un  accident rutier, ar fi împlinit astăzi 82 de ani.

Marele poet s-a stins din viaţă la data de 18 ianuarie 2009, în Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Această tragedie s-a întâmplat după ce cu două zile înainte, automobilul în care se afla Grigore Vieru s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul şoselei, în zona comunei Dănceni, raionul Ialoveni.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. De asemenea, câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru.

Astăzi, când Grigore Vieru ar fi împlinit 82 de ani, la bustul său de pe Aleea Clasicilor au fost depuse flori, au răsunat poezii și cântece patriotice. Momentul liric a fost organizat de membrii Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP), care au venit cu drapele și pancarte pentru a-l omagia pe poet și a promova creația sa artistică.

„Noi ne-am adunat astăzi aici pentru a-l omagia pe Grigore Vieru. Este poetul neamului nostru, este un mare erou, un mare patriot. Am revăzut în această dimineață discursul său rostit în ziua când se proclama independența R. Moldova. Măria sa a spus că independența R. Moldova nu este decât un popas, un popas temporar, iar adevărata independență a R. Moldova ar însemna unirea cu țara, ceea corespunde cu dezideratul organizației noastre”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP.

Tinerii au recitat și creații proprii, dedicate marelui poet:

„În inimi și în veci a apărut poetul,

Nestinsă în cuvinte rămâne vorba lui,

Dorul de mamă, glie, tot el ne-a spus ce sunt

și dragostea de țară și vechiul nostru pământ”.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. În anul 1957, pe când era student, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. Ulterior, Grigore Vieru se angajează ca redactor la redacţia numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, şi ziarul “Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”.   Tot el scrie celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Poetul a fost căsătorit cu profesoara de limba română şi latină Raisa Nacu.  Pe lângă scrierea nenumăratelor poeme în care predomină tema mamei, natura, dragostea, războiul, Vieru a luptat şi pentru Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale având rolul de a deştepta poporul.