ONG-urile de media bat alarma: Secretul de stat și datele cu caracter personal, paravan în calea accesului la informație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

ONG-urile de media constată cu îngrijorare tendința mai multor autorități publice de interpretare abuzivă a prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal prin refuzuri nejustificate de a oferi informații de interes public solicitanților, în special jurnaliștilor.

Cele mai frecvente plângeri ale reporterilor privind limitarea accesului la informație, expuse în cadrul unei dezbateri publice, vizează Ministerul Justiției şi în special Portalul instanțelor de judecată, Procuratura Generală, Autoritatea Naţională de Integritate, Ministerul Afacerilor Interne, Preşedinţia, dar și numeroase întreprinderi cu capital de stat (Moldtelecom, Metalferos, Registru, Poșta Moldovei, Moldovagaz etc).

ONG-urile țin să amintească tuturor autorităților publice că art. 10 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal prevede excepții de la regulile generale de prelucrare a datelor cu caracter personal în situațiile în care „prelucrarea datelor cu caracter personal se face exclusiv în scopuri jurnalistice, artistice sau literare, dacă aceasta se referă la date care au fost făcute publice în mod voluntar şi manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau la date care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a subiectului datelor cu caracter personal sau de caracterul public al faptelor în care acesta este implicat, în condiţiile Legii cu privire la libertatea de exprimare”.

„Interesul public prevalează asupra interesului individual, așa cum este expres prevăzut de art. 10 al legii citate mai sus, dar și de legislația europeană, inclusiv CEDO, a cărei membră este și Republica Moldova”, se arată într-o declarație a ONG-urilor de media.

Astfel, reprezentanții mai multor organizații de media solicită tuturor autorităților publice să aplice în spiritul standardelor europene Legea privind protecția datelor cu caracter personal, la procesarea oricărei solicitări de informații.

De asemenea, se solicită Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal să se ocupe de informarea instituțiilor publice privind prevederile art.10 din Lege, dar și să explice responsabilitatea instituțiilor care încalcă acest articol al legii.

Reprezentanții ONG-urilor cer, totodată, Guvernului Republicii Moldova să asigure accesul real la informații de interes public şi să împiedice interpretarea abuzivă a Legii privind protecția datelor cu caracter personal de către responsabilii din instituţiile publice, iar Parlamentului să exercite controlul parlamentar privind realizarea practică a Legii privind protecția datelor cu caracter personal şi să identifice soluţii legislative şi normative pentru problemele semnalate de jurnalişti şi organizaţiile negivernamentale la dezbatere publică „Datele cu caracter personal, între protecţia demnitarilor şi limitarea accesului la informaţie”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...