Kievul nu renunţă la proiectul energetic de pe Nistru. Ce au convenit Pavel Filip şi Volodimir Groisman

Kievul nu renunţă la proiectul energetic ce prevede construcţia a şase hidrocentrale pe râul Nistru, dar promite că va respecta standardele ecologice. Totodată, premierul Pavel Filip şi omologul său ucrainean Volodimir Groisman au convenit luni la Kiev să creeze o comisie mixtă care va evalua impactul funcționării complexului energetic de pe Nistru asupra ecosistemului râului.

Mai mult, Pavel Filip a spus că pentru o analiză mai profundă Chişinăul va apela în această problemă şi la experți UE.

 „Trebuie să fim conştienţi că râul Nistru este o sursă de importanţă vitală pentru aprovizionarea cu apă potabilă a orașelor Chișinău și Odessa, precum și a mai multor localități din Republica Moldova și Ucraina”, a spus Pavel Filip.

Larândul său, premierul Vladimir Groisman a menţionat că autoritățile ucrainene sunt deschise pentru a participa la efectuarea studiilor necesare pentru a elabora decizii tehnice corecte privind exploatarea răului Nistru.

„Autoritățile de la Kiev vor colabora cu autoritățile de la Chișinău, în același timp vrem să discutăm problema cu savanții și experții moldoveni. Protejarea ecologiei este o prioritate pentru Ucraina”, a adăugat Vladimir Groisman.

Precizăm: la 13 ianuarie ministrul Mediului Valeriu Munteanu a anunţat că Ucraina intenționează să construiască 6 hidrocentrale mici pe Nistru în regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsc şi Cernăuți.

Potrivit lui, în urma construcției acestei cascade, precum și luând în considerație starea ecologică a Nistrului,  impactul asupra ecosistemului fluviului în aval de complexul hidroeneregtic Nistrean va fi unul dezastruos.

Valeriu Munteanu a atenţionat că vor continua să dispară multe specii de pești, calitatea apei se va înrăutăţi, iar fluviul va fi înămolit.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.