Linkuri accesibilitate

România. Cine dezinformează de fapt în legătură cu protestele din Piața Victoriei (VIDEO)


București, Piața Victoriei, 12 februarie 2017
București, Piața Victoriei, 12 februarie 2017

Politicienii români nu reușesc să-și explice de unde vine combustia manifestației din Piața Victoriei, care durează deja de două spătpămâni.

În interiorul și în afara politicii românești, mulți susțin că forțe ascunse manipulează protestul.

Această teorie e susținută seară de seară de canalele de știri poziționate împotriva Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care explică între altele că ideile noi ale protestatarilor din fața guvernului ar arata că e vorba despre o rețetă prin care oamenii sunt „ținuți în priză”.

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, care apare caricaturizat pe multe dintre pancartele din Piața Victoriei, a spus că Ordonanța 13, între timp abrogată, a fost doar „un pretext al celor care au incitat oamenii să iasă în stradă” și că adevărata miză ar fi divizarea social-democraților.

Liderul PSD crede că instituțiile statului vor afla în cele din urmă „cine a organizat profesionist această manifestare”.

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre lipsa de legitimitate a protestatarilor în comparație cu guvernul care e legitimat prin vot. Mai mult, Tăriceanu susține că există „interese politice” legate de protestul antiguvernamental, care vin inclusiv dinspre Parlamentul European.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus că în România este o atmosferă de război hibrid, explicînd că acest tip de război se duce cu dezinformare și cu manipulare, până la prăbușirea instituțiilor statului.

Băsescu a adăugat că agresorul nu e întotdeauna un dușman oficial și că ar exista state puternice sau foarte puternice, care au nevoie de alianța cu România, dar care nu au nevoie aici de un stat puternic, ci de unul slab, căruia să-i poată dicta ce să facă. Altfel spus, fostul șef de stat insinuează că statele occidentale aliate ar fi organizat un război hibrid în România.

O astfel de declarație, alături de cele ale liderilor coaliției guvernamentale, se încadrează în limitele circumscrise de dezinformare și de incitare împotriva axei pro-atlantiste pe care încă se află România.

Este mesajul pe care îl transmite seară de seară grupul mic de oameni care vine în fața Palatului Cotroceni ca să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis. Câteva dintre pancartele lor sunt nu doar naționaliste, ci și anti-europene și anti-occidentale, în general.

Traian Băsescu pare să-și fi schimbat busola de mai multă vreme și să fi intrat în grupul politicienilor care vorbesc despre „sorosiștii” din Piața Victoriei, cum e Liviu Dragnea și colegii săi din arcul guvernamental.

Marius Dunca, ministrul social-democrat al Tineretului și Sportului, a pomenit și el despre războiul dintre români, iar Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a avertizat în urmă cu o săptămână că are informații despre o iminentă detrunare a protestelor și că ar putea fi afectată siguranța națională.

Nici partidele din opoziție nu înțeleg prea bine de unde vine forța și răbdarea oamenilor care seară de seară protestează în fața guvernului, chiar dacă executivul a abrogat vestita ordonanță 13 de modificare a codurilor penale.

Strada așteaptă nu doar să treacă abrogarea de parlament, ci și să-și dea demisia premierul Sorin Grindeanu. Aceasta pare să fie cererea lor ultimă, care-i apără de frig.

„Vom continua pînă povestea asta se va termina”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG