Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legalizarea capitalului și amnistia fiscală…

Legalizarea capitalului și amnistia fiscală ar putea transforma R. Moldova într-o spălătorie

IDIS „Viitorul” a lansat astăzi un studiu comparativ dintre o lege a amnistiei fiscale, adoptată în 2007 de guvernarea comunistă și proiectul de lege din 2016, promovat de Andrian Candu. Potrivit specialiștilor IDIS, acestea sunt aproape identice, „parcă trase la indigo”.

Proiectul legalizării unei averi obținute dubios contra unei taxe de 2% a revenit în atenția experților după ce a fost propus de câțiva deputați ai majorității parlamentare. „Sună foarte frumos, ne cumpără cu termeni precum liberalizare și amnistie, dar agenda acestui proiect este mult mai profundă”, a menționat Lilia Carasciuc, directorul executiv al Transparency International Moldova.

Pentru a face claritate într-un subiect pe care l-au numit controversat atât politicienii moldoveni, cât și experții FMI, cei de la IDIS au încercat să-l compare cu un proiect mai vechi, similar, adoptat în 2007. Autorii studiului sunt de părere că legea liberalizării capitalului și stimulării fiscale, în condițiile unei corupții endemice, nu poate fi una în favoarea cetățenilor acestei țări, iar stimularea fiscală poate submina disciplina fiscală într-o țară cu un segment foarte larg al „economiei gri”.

Autorii studiului Ion Tăbârță și Veaceslav Berbeca susțin că votarea legii ar putea anihila rezultatele investigației de elucidare a furtului bancar și recuperare a banilor efectuate de compania Kroll. Potrivit lor, există suspiciuni rezonabile că banii din miliardul furat ar putea fi legalizați prin intermediul acestei legi.

De asemenea, ei afirmă că legea amnistiei fiscale va împiedica recuperarea mijloacelor financiare la bugetele locale. Această inițiativă prevede anularea restanțelor, majorărilor și amenzilor inclusiv amânate și eșalonate (reeșalonate). În același timp, proiectul de lege va submina agenda de reforme în domeniul justiției, fiindcă prevede excepții de control din partea organelor de urmărire penală și a Autorității Naționale de Integritate al persoanelor care își vor legaliza averile dobândite în mod fraudulos. Această inițiativă demască o anumită intenție a guvernării de a legaliza ilegalitățile de dobândire frauduloasă a averilor.

„S-a demonstrat că au fost acumulate mai multe datorii la sfârșitul anului 2016, probabil știindu-se despre faptul că astfel de proiect urma să fie inițiat”, susține Veaceslav Berbeca.

„Aceste amnistii sunt parte a unei decizii de transformare a Moldovei într-o spălătorie. Miza acestei legi este și mai gravă decât cea care a stârnit nemulțumire în România. Amnistia de acum este de fapt legalizarea ilegalităților funcționarilor și altor personaje. Amnistia din 2007 a fost elementul necesar pentru a instala aici o spălătorie de bani, iar amnistia din 2016 este elementul final”, este de părere Veaceslav Negruța, fostul ministru al Finanțelor.