(DOC) Guvernul a decis: Legea care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor nu va fi anulată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inițiativa legislativă cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar, semnată de preşedintele Igor Dodon nu va trece de Guvern. Un proiect de lege în acest sens fiind elaborat de Ministerul Finanţelor.

Potrivit documentului, Guvernul a examinat proiectul de lege pentru abrogarea legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 si nr.101 din 1 aprilie 2015, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de către Preşedintele Republicii Moldova şi anunţă că proiectul nu va fi susţinut.

Ministerul Finanţelor motivează că în condițiile în care nu a fost posibilă redresarea situației financiare la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, Banca Naţională a Moldovei a retras licențele și a inițiat procesul de lichidare a acestora. Astfel, Ministerul Finanţelor, a emis şi transmis, la 4 octombrie 2016, către Banca Naţională a Moldovei obligaţiuni de stat în sumă de 13 miliarde 341 milioane de lei. Aceasta a constituit suma creditelor neachitate BNM de către cele trei bănci devalizate.

Ministerul Finanțelor amintește că „neîndeplinirea obligațiilor respective, oricare ar fi fost motivele, ar fi însemnat default tehnic al statului și asumarea unui șir de consecințe grave, precum și suspendarea finanțării externe din partea partenerilor de dezvoltare, donatorilor și instituțiilor financiare internaționale, decapitalizarea BNM”.

Totodată, Ministerul Finanțelor spune că preşdintele a elaborat iniţiativa legislativă fără a ţine cont de faptul că „abrogarea unui act normativ are un caracter definit”.

„De menționat că, la înaintarea propunerii legislative respective nu s-a ținut cont de faptul că abrogarea unui act normativ are un caracter definit. Or, abrogarea unei legi nu înlătură efectele juridice produse deja sub imperiul legii abrogate. În acest context, obligațiunile de stat au fost deja emise și transmise BNM de către Ministerul Finanțelor”, se menționează proiectul ministerului.

De asemenea, Ministerul mai amintește că emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat a fost una dintre „acțiunile prealabile în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional, așa cum se menționează și în scrisoarea de intenții semnată de autorități și în memorandumul cu privire la politicile economice și financiare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...