16:42:12 16.04.2024
Stiri

Cum INVESTEȘTE UE în satele din stânga Nistrului

Social 21.05.2015 11:30 Vizualizări1468 Autor: Victoria Bortă


Cum INVESTEȘTE UE în satele din stânga Nistrului

Peste două sute de copii din satul Caragaş, din stânga Nistrului, beneficiază de condiții mai bune de educaţie, iar 60 de copii au obţinut acces la educaţie preşcolară odată cu reconstrucţia unui bloc şi reabilitarea sistemului de încălzire al grădiniţei din localitate.

Blocul reconstruit cu sprijinul financiar al Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a fost deschis oficial.

Grădiniţa „Romaniţa” din Caragaş funcţionează de aproximativ trei decenii, însă niciodată nu a fost reparată temeinic. Reţelele inginereşti ieşiseră din funcţiune, iar acoperişul s-a uzat în timp.

„Această investiţie ne-a permis să creăm condiţii normale de educaţie pentru copiii noştri, să deschidem două grupe noi pentru 60 de copii şi să creăm patru locuri noi de muncă”, a remarcat directoarea instituției, Alexandra Conovalova.

Cu suportul Uniunii Europene, a fost reconstruit unul din cele două blocuri nefuncţionale ale grădiniţei. Astfel, a fost înlocuit acoperișul, au fost reabilitate rețelele electrice şi sistemul de canalizare, au fost schimbate ușile și ferestrele, au fost renovate atât interiorul, cât şi exteriorul blocului.

De asemenea, a fost restabilită funcționalitatea sistemului de încălzire al grădiniței, iar câteva încăperi au fost dotate cu mobilierul necesar. Investiţia totală se ridică la 116 mii de euro.

„Pe parcursul ultimilor doi ani, numai prin programul de promovare a încrederii am finanţat 41 de proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii sociale pe ambele maluri ale Nistrului. În următorii trei ani, Uniunea Europeană va continua să finanţeze astfel de proiecte”, a menţionat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit Dafinei Gherceva, reprezentantul Rezident PNUD în Republica Moldova, „în ultimii doi ani, mai bine de 1 200 de copii de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv copii din familii social-vulnerabile, au frecventat grădinițe care au fost reconstruite și au primit echipament modern grație suportului acestui program”.

Pe parcursul ultimilor trei ani, în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” au fost reconstruite opt grădiniţe de pe ambele maluri ale Nistrului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md