BEI a lansat un nou program de asistență pentru IMM-uri din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a lansat la Kiev un program al Uniunii Europene de asistență financiară și tehnică pentru întreprinderile mici și mijlocii. Grupul BEI și-a unit efortul cu Fondul de Investiții pentru Vecinătate pentru a oferi un pachet complet de documente, elaborate în susținerea companiilor din Ucraina, Republica Moldova și Georgia, potrivit unui comunicat al Delegației UE în Ucraina.

Companiile vor obține astfel mai multe oportunități asociate cu punerea în aplicare a Acordului de liber schimb cu UE, care prevede eliminarea treptată a barierelor în calea comerțului și ajustarea standardelor la cerințele UE.

Contribuția Uniunii Europene face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei Europene „EU4Business”, care integrează programele finanțate de UE, orientate spre sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea mediului de afaceri din țările Parteneriatului Estic. Programul are următoarele componente: 2,8 milioane de euro pentru operaţiuni cu capital de risc, 7,8 milioane de euro – asistenţă tehnică şi 49,7 milioane de euro pentru garanţii prin intermediul Băncii Europene de Investiţii şi a Fondului de Investiţii European.

Obiectivul Acordului de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător este să contribuie la creşterea dezvoltării economice prin suportul financiar şi tehnic oferit întreprinderilor mici şi mijlocii. Începînd cu anul 2016 toate acţiunile Uniunii Europene care susţin întreprinderile mici şi mijlocii din Parteneriatul Estic au fost organizate sub umbrela EU4Business.

În primăvara anului trecut în Republica Moldova a fost desfășurată săptămîna EU4Business, care a cuprins o serie de evenimente menite să promoveze îmbunătățirea mediului de afaceri și dezvoltarea sectorului privat. Portalul eu4business.eu a fost lansat, oficial, în luna decembrie 2016, în Republica Moldova, căreia i-a fost dedicată o pagină. Utilizatorii au acces la informații centralizate la tot ceea ce înseamnă asistența UE pentru IMM-uri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...