(doc) Cazul Cristinei Parhomenco. Bănuitul de 17 ani nu poate fi internat la Spitalul de Psihiatrie

collager

Tânărul de 17 ani, Vlad Vitalie, alias „Zaieț”, unul dintre cei 4 minori cercetați penal pentru că ar fi omorât-o cu bestialitate pe minora de 14 ani, Cristina Parhomenco, nu poate fi internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie Costiujeni, chiar dacă este o încheiere judecătorească în acest sens. Potrivit reprezentanților instituției, secția în care urma să fie adus suspectul, nu mai activează din data de 16 ianuarie anul curent. Procurorul care instrumentează cazul susține că nu cunoaște despre acest fapt și așteaptă să fie informat oficial, pentru a putea lua o decizie, scrie today.md.

Magistratul Judecătoriei Strășeni, Igor Chiroșca, a acceptat în cadrul ședinței din data de 8 februarie demersul procurorului Tudor Bordan de a prelungi mandatul de arest pe numele lui Vlad Vitalie pentru 30 de zile, dar totodată a admis și demersul avocatului apărării și a Comisiei de Experți prin care au cerut internarea în staționar la Spitalul Clinic de Psihiatrie a suspectului, pentru a stabili gradul de responsabilitate.

Se pare că încheierea judecătorească de internare la staționar a lui Vlad Vitalie nu ar putea fi pusă în aplicare, din motiv că, activitatea Secției Specializată în Expertizarea Legală a persoanelor aflate în arest, a fost sistată din data de 16 ianuarie anul curent.

Solicitat telefonic, Vitalie Cazacu, vicedirector expertiza psihiatrico-legală al Spitalului Clinic de Psihiatrie, a declarat pentru Today.MD următoarele:

„O persoană pe numele căruia există un mandat de arest nu poate fi internată la staționar și nici adusă cu escortă din cauza faptului că Secția Specializată în Expertizarea Legală a Persoanelor aflate în arest, unică de altfel în Republica Moldova, a fost sistată, iar paza a fost ridicată de către MAI din data de 16 ianuarie. Motivele au fost independente, iar decizia a fost luată de comun acord cu experții și instituțiile. În prezent se duc discuții la nivel înalt de redeschidere a secției, iată chiar astăzi a fost cu inspecția vice-procurorul Ion Caracuian. I-am zis și dumnealui, cu tot respectul, dar noi nu putem primi la expertiză psihiatrico- legala staționară persoanele care au mandate de arest, noi nu avem pază, la staționar persoanele sunt sub observație timp de 30 de zile. Totodată, vreau să vă specific că în 95% din persoanele, care fiind aduse din arest la Spitalul Clinic de Psihiatrie, la finalizarea expertizei legale, au fost recunoscute responsabile în plan psihic și au fost diferiți justiției pentru a răspunde în conformitate cu legea”, a declarat Cazac.

Am încercat să aflăm de la Tudor Bordan, procurorul care instrumentează dosarul, ce urmează să se întâmple după ce responsabilii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie vor refuza să-l interneze pe Vlad Vitalie, însă Bordan ne-a menționat că nu a fost încă informat oficial despre această situație.

„Codul de procedură penală nr 143 prevede că la solicitarea medicilor experți, în cazul în care nu este clar diagnosticul clinic a stării de responsabilitate a acestuia, să fie internat la staționar. În cazul dat medicii constată dacă este sau nu necesitatea staționarului, mai mult ca atât este o încheiere judecătorească, care este obligatorie, dar așteptăm să primim un răspuns oficial din partea instituției pentru a putea decide mai departe”, susține Bordan.

Aici ar fi de menționat că un caz similar a fost înregistrat la Cimișlia unde unei persoane i s-a refuzat internarea la staționar din aceleași motive.

Vlad Vitalie este suspectat de faptul că, împreună cu alți trei minori din Strășeni, ar fi omorât-o cu bestialitate pe Cristina Parhomenco, minora de 14 ani. După crimă, adolescentul a fugit în România, unde își făcea studiile, iar după ce a fost dat în căutare internațională, acesta a fost reținut în Ungaria, iar ulterior a fost extrădat în Republica Moldova unde avea mandat de arest pe numele său pentru 30 de zile.

Reamintim că cei patru minori ar fi suspectați că au omorât-o pe victimă, după ce au consumat împreună băuturi alcoolice, iar cadavrul acesteia l-au ascuns într-o clădire aflată în construcție și l-au acoperit cu cărămizi și lespezi de lemn.

În prezent, trei sunt cercetați în stare de arest, iar un alt minor de 13 ani este cercetat în stare de libertate. Conform legislației aceștia riscă până la 20 de ani de privațiune de libertate, dacă vinovăția lor va fi dovedită.

3

cms-image-000013722

cms-image-0000137211

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente