Linkuri accesibilitate

„Ghetoul din Chișinău 1941-1942” (VIDEO)


La lansarea cărții istoricului american Paul A. Shapiro
La lansarea cărții istoricului american Paul A. Shapiro

Cartea istoricului american Paul A. Shapiro a fost lansată astăzi la Muzeul de Istorie a Moldovei în prezența ministrului culturii și a ambasadorului Statelor Unite.

Muzeul de Istorie a Moldovei a găzduit azi lansarea ediției românești a volumului „Ghetoul din Chișinău 1941-1942” de Paul A. Shapiro, cercetător la Muzeul Holocaustului din Washington. Autorul scrie că omorurile în masă, desfășurate în timpul ofensivei româno-germane către Chișinău au fost urmate de împușcarea a mii de evrei chiar pe străzile orașului, iar cei care au rămas au fost înghesuiți și persecutați într-un ghetou până la sfârșitul anului 1941.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

Este o lucrare despre ceea ce se întâmplă atunci când un regim autoritar aplica politici arbitrare cu efect devastator pentru unele categorii ale populației - astfel a fost prezentat publicului sumarul cărții intitulate „Ghetoul din Chișinău 1941-1942”.

Istoricul Paul A. Shapiro la lansarea cărții sale la Chișinău
Istoricul Paul A. Shapiro la lansarea cărții sale la Chișinău

Autorul, Paul A. Shapiro spune despre lucrarea sa că este un studiu despre Holocaustul din interiorul României, cu date, documente, fotografii și rapoarte ale structurilor care au gestionat persecutarea evreilor. Deși istoria Holocaustului din România, inclusiv ceea ce s-a întâmplat în Basarabia, a fost trecută sub tăcere în perioada sovietică, în arhive rămân nevalorificate, spune Paul Shapiro, mii de documente după care se poate stabili ce s-a întâmplat în Ghetoul din Chișinău zi de zi.

Un document despre care vorbește autorul arată că puterea română a dispus crearea unor așa-zise eșaloane operative care să pregătească „curățirea de evrei”:

„Un document - 11 iulie, 1941. Misiunea acestor echipe este de a crea în sate atmosferă defavorabilă elementelor iudaice, astfel încât populația singură să caute a le înlătura prin mijloacele pe care le vor găsi mai adecvate și adaptabile împrejurărilor. La sosirea trupelor române, atmosfera trebuia să fie deja creată.”

Cartea, care poate fi găsită deja în librăriile din capitală cuprinde și o hartă a Ghetoului din Chișinău. În august 1941, în zona centrală a capitalei a fost demarcat un cartier unde au fost aduși zeci de mii de evrei iar cei care au supraviețuit au fost deportați ulterior în regiunea transnistreană.

„Holocaustul nu e un basm”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:50 0:00

Autorul inserează și o serie de fotografii care arată condițiile în care trăiau evreii și cum erau adunați in ghetou.

Ambasadroul american James D. Pettit la Cișinău
Ambasadroul american James D. Pettit la Cișinău

Prezent la lansarea cercetării, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, a vorbit despre valoarea istorică a acestei lucrări ce se constituie într-un avertisment:

„Avem toată convingerea că acceptarea și confruntarea chiar și a celor mai oribile momente ale istoriei noastre este importantă pentru orice țară. Va ajuta publicul să înțeleagă mai bine astfel încât evenimente triste de felul celor descrise să nu se mai repete.”

Monica Babuc, ministrul culturii
Monica Babuc, ministrul culturii

Prezentă la lansare, Ministra culturii, Monica Babuc a spus că această lucrare conține informații autentice de mare interes pentru comunitatea de istorici, cercetători și poate forma un model de conduită pentru generația în creștere:

„Atât timp cât nu vom acoperi cu studii profunde, serioase, autentice, bazate pe izvoare, drame precum Ghetoul din Chișinău, parte din drama Holocaustului, drame precum deportările în masă, nu putem să vorbim despre o educație calitativă a noii generații.”

Paul A. Shapiro, este director al Centrului de Studii Avansate ale Holocaustului în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, Statele Unite. El este cunoscut ca un cercetător meticulos de marturii documentare despre munca forțată, despre furtul de proprietăți și confiscări de stat, despre corupția în mediul funcționarilor din acea vreme care s-au căpătuit de pe urma tragediilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG