Statistică îngrijorătoare: 7% dintre preoţii catolici din Australia au fost acuzaţi de pedofilie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un studiu cutremurător întreprins de autorităţile australiene a arătat că până la 7% din preoţii catolici au fost acuzaţi de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor în perioada 1950-2010. Şocant este faptul că aceste cazuri nu au fost niciodată investigate, cu toate că autorităţile religioase deţineau rapoarte complete cu privire la acest subiect, potrivit Al Jazeera.

Studiul a fost făcut public de Comisia Regală a Răspunsului Instituţional pentru Abuzul Sexual al Copiilor, care ar fi primit informaţii despre aproximativ 4.444 de astfel de cazuri.

„Aceste numere sunt şocante. Sunt tragice şi sunt imposibil de justificat”, a declarat Franklin Sullivan, un reprezentant al Consilului Bisericii pentru Adevăr, Dreptate şi Vindecare. ”Ca membri ai Bisericii Catolice, suntem ruşinaţi”, a mai adăugat acesta.

Andrew Thomas, jurnalist pentru aljazeera.com, a ţinut să precizeze faptul că „vârsta medie a victimelor era de 10-11 ani, preoţii catolici vizând atât fete cât şi băieţi.”

În plus, arată studiul, 90% din preoţii acuzaţi de-a lungul anilor erau bărbaţi, iar intervalul dintre fapta propriu-zisă şi declararea abuzului la o autoritate competentă era de aproximativ 33 de ani.

„Copiii erau ignoraţi sau, mai rău, pedepsiţi. Acuzaţiile nu au fost niciodată investigate. Preoţii au fost mutaţi, iar parohiile sau comunităţile în care au fost transferaţi aceştia nu ştiau nimic despre trecutul lor. Documentele fie nu au fost păstrate, fie au fost distruse”, a declarat Gail Furness, avocată în Comisia Regală.

„A dominat secretizarea. Mulţi copii au suferit şi continuă, ca adulţi, să sufere din experienţele trăite în unele instituţii catolice.”, a adăugat aceasta.

Membrii comisiei care s-a ocupat de acest caz au discutat cu supravieţuitorii şi au ascultat mărturiile copiilor abuzaţi în biserici, orfelinate, cluburi sportive sau şcoli.

„Sunt atât de mulţi copii care au rămas cu sechele în anii ce au urmat, din cauza bisericii catolice, şi din cauza muşamalizării situaţiei”, a declarat Joan Katherine Isaacs, supravieţuitor. ”Tot ce îmi doresc este să fiu martor la expunerea acestor crime îngrozitoare împotriva copiilor.”

Biserica a interogat 10 instituţii religioase şi 75 de autorităţi bisericeşti pentru a descoperi date cu privire la abuzurile care s-au petrecut între anii 1950 şi 2010.

Cazurile cu privire la aceste abuzuri au luat amploare în anul 2002, când s-a descoperit că episcopii americani din zona Boston mutau agresorii dintr-o parohie în alta, muşamalizând întreaga situaţie. Ulterior, scandaluri similare au fost descoperite peste tot în lume, zeci de milioane de dolari fiind plătiţi drept compensaţie pentru victime.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...