Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Versiunea apărării în dosarul Mânzat:…

Versiunea apărării în dosarul Mânzat: „Considerăm că este o aberație chiar. Moral este distrus”

Valerian Mânzat, avocatul-vedetă cunoscut opiniei publice pentru viața luxoasă etalată pe rețelele de socializate, va locui în următoatele 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală, vizavi de casa sa de avocatură, deschisă acum câteva săptămâni. Curtea de Apel Chișinău a respins astăzi demersul avocaților.

Avocata acestuia, Lilia Pascal, a declarat că procurorii au invocat necesitatea plasării în arest prin desfășurarea acțiunilor de urmărire penală, dar și că Mânzat ar putea influența declarațiile martorilor, dacă ar fi cercetat în stare de libertate.

„Apărarea este dezamăgită de ceea ce se întâmplă. Noi suntem în prezența unui litigiu civil, clasic. Este contract, este bon. Sunt acțiuni întreprinse de avocatul Mânzat. Deci, el a întreprins toate acțiunile în vederea respectării contractului și a obligațiilor pe care și le-a asumat. A fost în F. Rusă, procedura de transfer este, practic, finalizată. În pofida acestor fapte, pentru faptul că nu s-a încadrat în termenul de o lună, cum și-a propus, dar a executat contractul în trei luni, acum este cercetat penal. Considerăm că este o aberație chiar. Nu este corect. Încheierea Judecătoriei Buiucani este neîntemeiată”, a declarat Lilia Pascal după ședința de judecată.

Apărarea susține că tuturor avocaților le este frică ca acest caz să nu devină un precedent.

„Reiese că pentru că ai un contract cu clientul tău și că-ți asumi obligații pe care, de fapt, le și realizezi, poți să te pomenești și cu un dosar penal”, se arată revoltată avocata.

Potrivit apărării, Mânzat se consideră nevinovat și invocă condițiile inumane de detenție în Penitenciarul nr. 13.

„Nu sunt geamuri. Este foarte frig. El este bravo. El se ține cum poate. Moral este distrus, bineînțeles. A spus că este nevinovat, că vrea să fie acasă cu fiica sa minoră, să o poată duce și aduce de la grădiniță”, a transmis avocata.

Întrebată despre informațiile apărute în presă, precum că Mânzat ar avea unele legături cu Renato Usatîi, respectiv, cel din urmă ar fi încercat să-l ajute, avocata a declarat că nucunoaște nimic la acest subiect.

Referitor la aplicarea sechestrului asupra celor trei automobile, despre care Mânzat a declarat că nu-i aparțin, avocata afirmă că CNA a acționat ilegal. Lilia Pascal spune că au fost depuse cereri de către companiile de leasing, astfel încât mașinile să fie restituite.

Potrivit procurorilor, Mânzat ar fi estorcat 20 de mii de euro de la o clientă, promițându-i că va urgenta transferul soțului său dintr-un penitenciar din Rusia în unul din R. Moldova. Avocatul nu s-ar fi ținut de cuvânt și ar fi încercat să se ascundă de femeie pentru a nu-i da banii înapoi. Cazul a fost documentat mai mult timp, perioadă în care ofiţerii CNA şi procurorii au monitorizat convorbirile telefonice dintre avocat şi client. Avocatul a fost reţinut la 2 februarie, în momentul în care a returnat o parte din banii primiţi, circa 50 de mii de lei.

Oamenii legii au desfășurat percheziţii la oficiile avocatului, la domiciliu, dar şi în automobilele acestuia. Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au pus sub sechestru mașinile acestuia: un Mercedes, un Porsche și o Skoda. Mânzat a declarat că mașinile nu-i aparțin.

În 2015, Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliției Criminale, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. Avocatul nu a stat însă nicio zi dupa gratii, deoarece sentința intră în vigoare doar după decizia Curții de Apel. La acest moment examinarea dosarului la CA este suspendată, deoarece apărarea depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care ridică excepția de constituționalitate asupra unui articol din Codul de Procedură Penală.

Valerian Mânzat se află într-o relație și are un copil cu Cristina Furdui, fiica fostului deputat milionar Simion Furdui. Nu se cunoaște dacă cei doi sunt căsătoriți, acesta locuiește însă într-un apartament luxos, înscris pe numele Cristinei Furdui.

Foto: facebook.com