Hărţile actuale nu mai pot indica locaţia exactă a Australiei: Ce se întâmplă cu continentul?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din cauza mişcării plăcilor tectonice, întregul continent australian s-a deplasat cu 1,5 metri în ultimi 22 de ani, depăşind coordonatele de pe hărţile actuale.

Pentru a rezolva această problemă, guvernul a anunţat că latitudinea şi longitudinea ţării va fi modificată oficial, pentru a reflecta noua poziţie a continentului. Placa tectonică pe care se află Australia este cea mai rapidă placă de pe Pământ, deplasându-se spre nord şi uşor spre est cu şapte centimetri în fiecare an.

Toată mişcare va crea tensiune care în final va fi eliberată sub forma unor cutremure, dar consecinţele imediate sunt reflectate de schimbarea poziţiei continentului australian, în fiecare an fiind tot mai aproape de Ecuador.

În acest moment, hărţile digitale cunosc poziţia ţării bazându-se pe coordonatele oferite de guvern. Prin utilizarea hărţilor de la Google, telefonul mobil poate calcula poziţia în spaţiu a unei persoane conform coordonatelor longitudinale şi latitudinale.

Dar pentru australieni, coordonatele sunt aceleaşi din 1994, pe care Geocentric Datum of Australia (GDA) nu le-a actualizat, de atunci continentul şi-a schimbat poziţia cu 1,5 metri.

„Coordonatele acelei piscine în funcţie de restul lumii s-au schimbat în mod cert cu o distanţă de 1,5 metri”, spune Dan Jaksa, directorul departamentului de Date din cadrul Geoscience Australia.

Placa tectonică continentală australiană se deplasează spre nord cu 7 centimetri pe an, însă sistemele de cartografiere nu au ţinut pasul cu aceste modificări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...