Marine Le Pen bagă investitorii în sperieturi: Iată cum s-ar putea schimba Franţa cu ea preşedinte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Varianta alegerii lui Marine Le Pen în cea mai importantă funcție de stat din Franța începe să le dea frisoane investitorilor, „Madame Frexit”, așa cum s-a autointitulat liderul Frontului Național Francez, fiind adepta unor politici protecționiste.

Franța ar putea să-și schimbe radical traseul, dacă Marine Le Pen va câștiga alegerile prezidențiale din primăvara acestui an, accentuând senzația de instabilitate politică resimțita în întreaga Uniune Europeană, relatează CNN Money.

Pe piata de capital se face deja simțit un sentiment de neîncredere, diferenţa înregistrată între randamentul titlurilor de stat germane și franceze atingând maximul ultimilor 4 ani, ca reacție a investitorilor la schimbările politice care pot surveni în Hexagon.

Le Pen și-a lansat public candidatura la sfârșitul săptămânii trecute printr-un discurs anti-globalizare, anti-imigrație și anti-NATO, repetând parcă scenariul care l-a propulsat pe Donald Trump în fruntea Statelor Unite.

Liderul FNF are în plan și renunțarea la moneda unică, dar și organizarea unui referendum prin care populația să decidă dacă mai vrea să rămână sau nu în UE, eveniment care ar putea hotărî definitiv soarta Uniunii și a euro.

„Frexit” are implicații mai mari decât Brexit-ul petrecut peste Canalul Mânecii, Franța fiind a două economie din zonă euro și unul dintre membri fondatori ai UE.

„Investitorii se simț ceva mai speriați de implicațiile ridicate de datoria statului francez, deoarece există un risc mic, dar demn de luat în considerare, privind denominarea acestora din euro în franci francezi”, explică Jennifer McKeown, economist-șef pentru Europa la Capital Economics.

„Se întrevede riscul unei ieșiri a Franţei din zona euro, dar cred că nimeni nu îl percepe așa cum ar trebui”, a mai adăugat aceasta.

După modelul propus de Le Pen, Franța ar urma să adopte măsuri care ar putea schimba radical peisajul economic din țara.

Iată și cum ar putea arată Franța sub mandatul liderului extremei dreaptă din țară:

Le Pen a menționat adoptarea rapidă unor măsuri protecționiste de tip „inteligent”, cum ar fi acordarea cu prioritate a contractelor publice către companiile autohtone.

Impozitele plătite de companiile care folosesc muncitorii străini ar urma să fie mai mari decât cele aplicate localnicilor, iar numărul de imigranți acceptați anual în țară ar urmă să fie limitat la 10.000.

Liderul FNF promite, la fel că Donald Trump, o reformă însoţită de măsuri de relaxare fiscală, deși amănuntele privind modul în care ar putea fi reduse taxele aplicate companiilor și angajaților nu au fost făcute publice încă.

Prima rundă a alegerilor prezidențiale din Franța este programată pe 23 aprilie. Deși încă nu a fost declarată o favorită a publicului, unii analiști o creditează deja pe Marine Le Pen cu șanse reale de câștig.

„Există această șansă scăzută, dar deloc neglijabilă, ca ea să câștige. Impactul pe care l-ar avea o astfel de victorie este atât de mare, încât investitorii sunt speriați pe bună dreptate”, consideră Charles Lichfield, colaborator în cadrul Eurasia Group.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...