Actualitate

Iată cât COSTĂ rezilierea contractelor cu distribuitorii de programe TV

O analiză a pieței efectuată de reporterul IPN arată că în municipiul Chișinău cele mai mari taxe de reziliere le aplică Starnet, care nu are însă oferte exclusiv pentru televiziune, pachetele fiind comune pentru internet și televiziune. Perioada minimă de contract este de doi ani. Dacă contractul este reziliat de client mai devreme, taxa pe care trebuie să o plătească este de 1500 de lei.

Operatorul național Moldtelecom propune abonamente TV cu perioadă contractuală minimă de doi sau trei ani, în funcție de pachet. Rezilierea anticipată a contactului, indiferent de termen, se taxează cu 750 de lei pentru pachetele cu echipament care permite recepționarea canalelor și în calitate HD.

La SunCommunication, cel de-al doilea operator după cota de piață (Moldtelecom fiind pe locul 1), perioada contractuală pentru pachetele TV este de doi ani, iar taxa de reziliere a contractului înainte de termen este de 250 de lei la prima etapă și scade gradual după primul an de conexiune.

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, ANRCETI precizează că taxele de reziliere sunt o practică internațională. Acestea sunt instituite de furnizori ca să-şi asigure recuperarea cheltuielilor pentru utilajul oferit în comodat utilizatorului.

Utilizatorul final beneficiază de dreptul de a rezilia, din iniţiativa sa, contractul încheiat în formă scrisă, până la expirarea perioadei minime iniţiale a contractului, fără a avea obligaţia de achitare a penalităţilor sau despăgubirilor doar în situațiile în care furnizorul a modificat unilateral, în defavoarea utilizatorului final, tarifele, clauzele contractului sau condiţiile de furnizare şi utilizare a serviciului contractat. În acest caz, contractul încheiat în formă scrisă va fi reziliat la sfârşitul perioadei de facturare, dar nu mai târziu de data intrării în vigoare a modificărilor respective anunţate de furnizor.

Conform ANRCETI, furnizorul nu poate pretinde de la utilizatorul final o despăgubire mai mare decât valoarea reală a prejudiciului care îi este cauzat în legătură cu rezilierea contractului. Totodată, nu este precizată modalitatea în care se calculează acest prejudiciu.

În regulamentul ANRCETI cu privire la furnizarea serviciilor publice de comunicații electronice este specificat că furnizorii au obligația să pună gratuit la dispoziţia publicului informaţii detaliate, clare şi actualizate privind preţurile şi tarifele aplicabile, precum şi celelalte condiţii de furnizare şi utilizare a serviciilor pentru a asigura posibilitatea utilizatorilor finali să decidă în cunoştinţă de cauză asupra alegerii reţelelor şi serviciilor.

Potrivit celor mai recente date prezentate de ANRCETI, cei mai mari operatori pe piața serviciilor TV contra plată sunt SA „Moldtelecom”, SRL „Sun Communications” și SRL „TV BOX”, cu o cotă de piață de 29,6%, 26,2% și, respectiv, 10,2%. Cota cumulativă a celorlalți 83 de furnizori este de 34%. Statisticele arată că în ultimii ani numărul abonaților la serviciile TV contra plată scade. Dacă în trimestrul trei al anului 2014 erau 282 de mii de abonați, în trimestrul al treilea 2016 numărul a scăzut până la 271 de mii. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *