Linkuri accesibilitate

„Apropiata vizită a lui Dodon la Bruxelles ar putea înrăutăţi relaţiile Moldovei cu UE” (stiripesurse.ro)


PSD „a dat unei mase imense de oameni un formidabil scop de ordin moral: lupta împotriva hoției” „Vlad Zografi / 22)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Am găsit pe site-ul stiripesurse.ro un scurt text care transmite avertismentul experților asupra apropiatei vizite a președintelui moldovean Igor Dodon în capitala Uniunii Europene. Se reamintește că la Moscova, Dodon s-a pronunțat în favoarea ruperii Acordului de asociere și pentru o apropiere de Uniunea Euroasiatică. Se pare că nu va merge cu altă poziție la Bruxelles, de unde și titlul articolului: „Apropiata vizită a lui Dodon la Bruxelles ar putea înrăutăţi relaţiile Moldovei cu UE”.

Ieri seară Biserica Ortodoxă Română a transmis prin purtătorul de cuvânt al Patriarhului Daniel, Vasile Bănescu, prima reacție oficială în contextul manifestațiilor de protest din țară. Andrei Găitănaru scrie azi pe această temă pe contributors.ro de teamă că, în agitația generală, comunicatul publicat ieri de Hotnews ar putea fi trecut cu vederea. Or el transmite un mesaj puternic, lipsit de echivoc. BOR e declară de partea valorilor statului de drept, iar atunci când face apel la „civilizația morală a Decalogului”, lucrurile trebuie înțelese astfel (îl cităm pe Andrei Găitănaru): „Decalogul ne spune prin porunca a opta <Să nu furi>. Atât și nimic mai mult. Nu zice <Să nu furi mai multe de 47.800 de talanți>. (...)Porunca a șasea interzice uciderea. <Să nu ucizi>. Nu <să nu ucizi mai mult de un om sau, hai…, maximum doi>. Porunca a noua ne spune <să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău>. Și nu că <e în regulă să zici o minciună sau două, doar să nu exagerezi>„. Este important că acest mesaj al Patriarhului va ajunge și la preoții ortodocși, care au astfel posibilitatea să-l transmită mai departe, remarcă autorul comentariului de pe contributors.

Pe același site, Bogdan Pătru vine cu argumente mai pedestre: România pur și simplu nu-și poate permite din punct de vedere financiar să ignore avertismentele partenerilor străini. Pierzând încrederea investitorilor, ar pierde trei surse cheie de alimentare a bugetului de stat: investițiile străine, fondurile europene și veniturile din agricultură. Acestea din urmpă depind exclusiv de „starea vremii”, întrucât agricultura românească funcționează tot fără investițiile necesare.

Și analiștii care speră că liderul social-democrat Liviu Dragnea va renunța la ordonanța de modiifcare a Codului penal în favoarea infractorilor, dar și cei care se tem că nu va renunța cad de acord că viitorul politic al președintelui Camerei Deputaților nu arată bine.

Vlad Zografi (comentariu apărut și pe contributors.ro, și pe site-ul revistei 22) observă că Liviu Dragnea e mai puțin inteligent decât predecesorul său Victor Ponta. În schimb, e mult mai bine sfătuit. Și totuși riscă să eșueze. Greșește în exact același punct: oferă involuntar electoratului un scop limpede anti-PSD. În cazul fostului premier Victor Ponta, a fost vorba de ideea sa de campanie pentru prezidențialele din 2014: eu sunt român și ortodox, în timp ce contracandidatul meu Klaus Iohannis e neamț și protestant. Rezultat: Klaus Iohannis a fost votat masiv în turul doi. Dragnea a jucat și el în campanie cartea naționalistă, ba a mai și adăugat pomeni electorale, arată Zografi. A mers ca rezultat, dar imediat ce partidul s-a instalat la guvernare s-a ocupat doar de punerea la adăpost a corupților. Cu cuvintele lui Zografi, PSD „a dat nu opoziției, nu celor care nu l-au votat, ci unei mase imense de oameni un formidabil scop de ordin moral: lupta împotriva hoției”.

XS
SM
MD
LG