Linkuri accesibilitate

Malta: Un summit UE sub semnul lui Trump


Cancelarul Angela Merkel răspunzînd întrebărilor presei astăzi la sosirea în Malta
Cancelarul Angela Merkel răspunzînd întrebărilor presei astăzi la sosirea în Malta

In Malta, cei 28 de lideri UE vor discuta vineri 3 februarie în primul rând despre criza declanșată de migrația necontrolată, despre modificarea peisajului politic mondial după victoria lui Donald Trump și despre consecințele ieșirii Marii Britanii din UE-Brexit.

Inițial, reuniunea la vârf trebuia chiar să se țină in formatul 27, excluzând-o pe britanica Theresa May, așa cum a fost la reuniunea de la Bratislava din septembrie și anticipând formatul în 27 al summitului care se va ține la Roma pe 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, piatra de temelie a construcției europene.

Cum Londra se pregătește să părăsească UE, este cât se poate de logic ca Theresa May să nu participe la acel viitor summit care va celebra crearea a ceea ce avea să devină Uniunea Europeană. Theresa May participă însă la acest summit informal de La Valetta în Malta, întrucât temele sunt foarte concrete: migrația necontrolată afectează și Marea Britanie, iar instalarea lui Trump în Casa Albă la Washington îngrijorează în Europa, după ce el și-a exprimat satisfacția în privința destrămării Europei.

Malta, care asigură în acest prim semestru președinția rotativă a UE, este foarte expusă migrației și traficului cu refugiați de pe coastele africane și în special din Libia.

Discuția despre lumea în timpul președinție SUA a lui Trump va avea însă loc fără Theresa May.

Marți, Donald Tusk, președintele Consiliului European, le-a scris liderilor UE că Donald Trump constituie o amenințare pentru Europa în egală măsură cu Rusia, China și Islamul radical.

Intr-o scrisoare către liderii UE, Tusk a spus că Donald Trump este „imprevizibil” și că faptul pune Uniunea Europeană „într-o situație dificilă”. Declarațiile lui Trump, a spus Tusk, sunt „îngrijorătoare”.

Este cea mai mare provocare, cea mai mare sfidare pe care o înfruntă acum Europa după șase decenii de existență, a scris Tusk. „China din ce în ce mai îndrăzneață”, „politica agresivă a Rusiei” vizavi de vecini, „Islamul radical”, care provoacă anarhie în Orientul Apropiat și în Africa, sunt principalele amenințări, dar lor li se adaugă „îngrijorătoarele declarații ale noii administrații SUA, care ne fac viitorul foarte incert.”

Dezbaterea riscă să fie animată. Nu toate capitalele au apreciat ca președintele Consiliului European să-l desemneze atât de direct pe Trump ca pe o primejdie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG