Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia pregătește un proiect de…

Rusia pregătește un proiect de lege care prevede că cetățenii din fosta Uniune Sovietică vor putea primi un analog rus al green cardului

Duma de Stat a Federației Ruse pregătește un proiect de lege prin care cetățenii din fosta Uniune Sovietică vor putea primi un analog rus al green cardului. 

„Proiectul de lege, autor căruia este deputatul Vladimir Sysoev,  are intenția de a unifica rușii aflați în afara țării după  prăbușirea Uniunii Sovietice. Se așteaptă ca foștii compatrioți care au această carte, vor primi un număr de posibilități suplimentare în Federația Rusă: dreptul la intrare fără viză  în țară, la educație fără plată, îngrijire medicală, ocupare a forței de muncă, etc”, scrie slavyane.md

În raport cu acest subiect, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe ne-a spus că nu cunoaște mai multe despre această lege și că aceasta ține doar de competența internă a statului rus: „nu avem nicio pârghie de a influența acest lucru”.

Pe de altă parte, istoricul Anatol Țăranu spune că „în fond, Federația Rusă încearcă tot mai des să se prezinte ca moștenitorul direct al Uniunii Sovietice. Asta este o încercare de a ne face pe noi să ne uităm istoria noastră națională și să abordăm a istoria de pe poziția intereselor Rusiei. Această încercare de a crea un green card rusesc nu este nimic altceva decât încercarea de a atrage fostele popoare subjugate de imperialismul rusesc iarăși în sfera de influență a Rusiei”, spune Țăranu.