Igor Dodon a inspectat clădirea Preşedinţiei, devastată în aprilie 2009. A aflat cum arăta telefonul lui Voronin// FOTO

Președintele Igor Dodon a mers joi, 2 februarie, să inspecteze clădirea Președinției, devastată în aprilie 2009. Șeful statului s-a declarat șocat de starea în care a ajuns acest edificiu şi şi-a exprimat speranţa că până la Ziua Independenței din acest an lucrările de reparaţie a acestuia să fie finalizate.

“Am impresia că de atunci timpul s-a oprit în loc, iar guvernanților nu le-a prea păsat de clădirea care de fapt este un simbol al statului și este considerată monument de importanță națională. Totodată, trebuie să menționez că unele încăperi au rămas intacte, în timp ce altele au fost distruse în totalitate”, a declarat pe pagina sa de Facebook preşedintele Igor Dodon.

Şeful statului a postat poze din interiorul clădirii, inclusiv o fotografie cu telefonul fostului președinte Vladimir Voronin.

Acesta a anunţat că a dispus să fie făcută evaluarea deplină, până la finele lunii februarie a costurilor financiare necesare pentru a repara integral această clădire.

Igor Dodon a reiterat că va găsi surse extrabugetare pentru reparațiile necesare.

“Banii din buget trebuie să fie alocați pentru majorarea pensiilor, salariilor, îndemnizațiilor; în sectorul educațional, cel al sănătății ș.a. Sper ca până la Ziua Independenței din acest an lucrările să fie finalizate”,a adăugat Igor Dodon.

Anterior, preşedintele Dodon a anunţat că va deschide un cont extrabugetar pentru a acumula surse financiare necesare reparaţia clădirii Preşedinţiei, devastată în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Şeful statului a menţionat că va cere ajutorul de la prietenii şi partenerii săi externi, astfel încât în 2017 clădirea să fie reparată.

Edificiul a fost construit între 1984-87 pentru a găzdui sovietul suprem al RSSM. Clădirea a fost devastată în urma evenimentelor din aprilie 2009.

În urma violențelor din acum șapte ani, cel mai mult au fost afectate parterul și primul etaj al clădirii. Costul iniţial al reparaţiei a fost estimat la 218 milioane lei, iar până acum au fost efectuate lucrări de circa112 milioane lei.

De atunci au fost înlocuite geamurile, care au fost sparte în timpul revoltelor, a fost reparat acoperișul clădirii, schimbată pardoseala au fost reparate sistemele de comunicații, iar clădirea a fost împrejmuită cu un gard de trei metri.

Totuşi, pentru că statul nu are bani, lucrările de reparaţie au fost stopate. Din cauza faptului că sediul Președinției rămâne în reparații  ex-preşedintele Nicolae Timofti şi actualul şef de stat IgorDodon îşi au reşedinţa într-un fost conac urban, monument de arhitectură, amplasat pe strada Nicole Iorga din Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.