Nume
Parola
Vizualizări: 1671
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, după o vizită de studiu la Bruxelles: UE va continua să susțină apropierea Republicii Moldova de modelul de dezvoltare european
Bălți, 2 Februarie 2017 — Uniunea Europeană va continua să susțină apropierea Republicii Moldova de modelul de dezvoltare european, obiectivul prioritar în acest sens fiind implementarea calitativă a Acordului de Asociere RM-UE. Asigurări în acest sens i-au fost transmise directorului ADR Nord, Ion Bodrug, în timpul unei vizite de studiu la Bruxelles, care a avut loc în perioada 23-27 ianuarie, în cadrul Programului Vizitatorilor Uniunii Europene (EUVP).

La Bruxelles, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, s-a întâlnit cu oficiali de la Parlamentul European și Comisia Europeană, împreună abordând un șir de subiecte ce țin, în mare parte, de implementarea politicii de dezvoltare regională în regiunile Republicii Moldova. În acest context, directorul ADR Nord le-a vorbit interlocutorilor săi despre specificul etapelor de implementare a proiectelor de dezvoltare cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și, în special, despre cum s-a desfășurat Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, organizat anul trecut de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. În acest context, directorul ADR Nord a menționat că atragerea investițiilor externe pentru dezvoltarea Republicii Moldova este imperioasă, întrucât necesitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională depășesc bugetul FNDR, care reprezintă anual 1% din Bugetul de Stat.

„În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut am vorbit despre politica de dezvoltare regională a Republicii Moldova. M-am bucurat să aflu că vizita mea de studiu la Bruxelles a coincis cu perioada când UE pregătește un suport consistent pentru țara noastră. Mesajele pe care le-am primit sunt foarte încurajatoare, însă este necesar să demonstrăm rezultate palpabile, pe care trebuie și să le comunicăm eficient”, a relevat directorul Ion Bodrug, după vizita sa la Bruxelles.

În capitala UE, directorul ADR Nord a mai discutat cu oficiali europeni despre asigurarea vizibilității investițiilor europene în Republica Moldova. Potrivit mai multor oficiali europeni, o mai bună vizibilitate a proiectelor europene poate fi asigurată eficient prin guvernanță participativă, prin flexibilitatea accesării fondurilor, dar și prin amplificarea rolului autorităților locale și regionale în vederea realizării acestui obiectiv. Un factor important în acest sens rămâne a fi dialogul permanent și transparent cu partenerii europeni.

EUVP este un program pentru profesioniștii din țările din afara UE, invitați să viziteze instituțiile europene pentru a se documenta din prima sursă în privința scopurilor, politicilor și oamenilor din UE. Programul își propune să crească înțelegerea reciprocă între profesioniștii din țările din afara UE cu omologii lor din UE. Fondat în 1974, EUVP este sponsorizat și administrat în comun de Parlamentul European și Comisia Europeană.

www.adrnord.md