Cum va arăta noul penitenciar din Chişinău. Va avea o capacitate de 1536 de locuri// FOTO

Ministerul Justiției a făcut publică joi, 2 februarie, schița de proiect a noului penitenciar din capitală, cu o capacitate de 1536 de locuri. Aceasta a fost prezentată de către reprezentanții companiei olandeze de proiectare „Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu „Halmos Adviseurs bv” și „IGC Construct SRL”.

În cadrul ședinței, arhitectul-șef al firmei contractate, Martin Van Dort, a făcut o descriere generală a conceptului de proiect, prin analiza caracteristicilor penitenciarului din Chișinău. „A fost prezentată schema de securitate, programul de spații, necesitățile de personal, fiind detaliate și conceptul celulelor, încăperilor funcționale, terenului și zonei externe, instalațiilor mecanice și tehnico-electrice”, susține viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, prezent la eveniment.

În toamna anului trecut, a fost semnat contractul pentru definitivarea conceptului cu „Archivolt architecten bv”, pe 12 luni de activitate. Astfel, pe 14 noiembrie 2016 au început lucrările de proiectare a noului penitenciar din municipiu. Terenul pe care urmează a fi edificat acesta se află în comuna Bubuieci.

Selecția companiei a fost făcută în cadrul concursului internațional de achiziție a lucrărilor de proiectare, pe 8 septembrie 2016, după interviurile cu 3 companii străine selectate din cele 6 care și-au prezentat ofertele tehnice.

Potrivit datelor Curții Europene pentru Drepturile Omului, cele mai multe adresări din partea cetățenilor Republicii Moldova sunt din cauza violării articolului 3 din CEDO – condiții inumane de detenției; lipsa asistenței medicale adecvate (11 hotărâri în 2016). Astfel, îmbunătățirea condițiilor de detenție va înlătura una din cele mai mari restanțe ale statului nostru în acest sens.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.