Negocierile de pace pentru Siria au fost amânate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Negocierile de pace cu privire la Siria, sub egida ONU, au fost amânate pentru 20 februarie, a anunţat marţi în cadrul Consiliului de Securitate emisarul special al Naţiunilor Unite pentru Siria, potrivit diplomaţilor prezenţi, informează AFP.

Staffan de Mistura a explicat în timpul unei reuniuni cu uşile închise că amânarea îi va oferi mai mult timp opoziţiei siriene pentru a se pregăti şi le va permite negocierilor să fie pe cât de posibil unele deschise, au declarat pentru AFP doi diplomaţi, scrie agerpres.ro.

Negocierile de la Geneva ar fi trebuit să înceapă la 8 februarie, însă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat săptămâna trecută amânarea lor, fără alte precizări.

Rusia, Turcia şi Iranul – care au mediat la sfârşitul lui 2016 un armistiţiu – au organizat săptămâna trecută, la Astana, o serie de consultări ce au reunit pentru prima dată de la începutul războiului civil din Siria, în urmă cu şase ani, reprezentanţi ai regimului de la Damasc şi ai insurgenţilor.

Staffan de Mistura a prezentat marţi în Consiliul de Securitate al ONU raportul său cu privire la pregătirea negocierilor de la Geneva, pe fondul temerilor că reuniunea de la Astana ar putea deschide o cale de negocieri distinctă.

„Eram îngrijoraţi cu privire la întârzierea negocierilor de la Geneva şi vom fi îngrijoraţi dacă fundamentele acestor negocieri vor fi diminuate”, a declarat înainte de reuniune ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft.

„Este foarte important să ni se confirme că ONU va desfăşura viitoarea rundă de negocieri”, a subliniat la rândul său ambasadorul suedez Olof Skoog, care deţine în ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...