Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.01.2017

Comisia Europeană ar putea oferi Republicii Moldova circa 43 mln de euro pentru elaborarea și realizarea proiectelor de dezvoltare

Comisia Europeană ar putea oferi Republicii Moldova circa 43 mln de euro pentru elaborarea și realizarea proiectelor de dezvoltare

Comisia Europeană ar putea oferi Republicii Moldova circa 43 milioane de euro pentru elaborarea documentației tehnice și realizarea proiecte de dezvoltare ce vor îmbunătăți serviciile locale în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație a cetățenilor Republicii Moldova, precum și vor spori eficiența energetică în mai multe clădiri publice. În cadrul ședinței Comitetului Director al proiectului ”Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL)”, oficialii europeni și-au exprimat disponibilitatea de a susține în continuare dezvoltarea regională din țara noastră.

Ulrike Knotz, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova și co-președintele Comitetului Director al MSPL a menționat că proiectul are drept scop îmbunătățirea serviciilor locale pentru cetățenii țării noastre, în vederea sporirii încrederii acestora în autorități și  impactul va fi pozitiv dacă autoritățile publice locale vor da dovadă de responsbailitate și implicare în realizarea proiectului.

”O administrație publică locală competentă și responsabilă este esențială pentru societate. Aceste elemente sunt esențiale pentru o politică a cărei obiectiv este de a îmbunătăți viața cetățenilor, a spori încrederea lor și pentru a le oferi o perspectivă realistă acasă - mai degrabă decât în străinătate. Sperăm și credem că proiectul MSPL poate aduce o contribuție importantă  în acest sens - precum și la procesul general de descentralizare și subsidiaritate.”

Pe parcursul ședinței Comitetului Director al proiectului, au fost prezentate rezultatele primei faze de implementare a proiectului ce a avut loc în perioada 2010 – 2016. În perioada nominalizată partenerii UE au oferit 24,3 milioane de Euro pentru servicii locale îmbunătăţite în satele şi oraşele din Republica Moldova prin dezvoltarea capacităților, implementarea proiectelor pilot, investiţii în infrastructură şi tehnologii inovatoare, capacităţi sporite şi management modernizat al prestatorilor de servicii, etc.

”Îmi exprim recunoștința pentru acordul Guvernului Germaniei și a partenerilor de dezvoltare de a extinde proiectul MSPL pentru perioada 2016-2018. Aceasta confirmă faptul că partenerii de dezvoltare au apreciat pozitiv activitatea  Guvernului în promovarea politicii de dezvoltare regională, iar noi confirmăm că suportul acordat în cadrul proiectului este de o importanță majoră. În acest context, menționez documentul strategic principal pentru Guvernul țării noastre în promovarea agendei de integrare europeană, Strategia Națională pentru Dezvoltarea  Regională (SNDR) pentru anii 2016-2020, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna octombrie a anului trecut. Ținând cont de faptul că dezvoltarea regională este o politică multisectorială, atingerea obiectivelor Strategiei poate fi asigurata doar printr-o  cooperare și coordonare eficientă între instituțiile guvernamentale, precum și administrațiile publice centrale și locale, inclusiv structurile regionale. În cadrul Comitetului Director avem posibilitatea să dialogăm constructiv și să ne conjugăm eforturile în promovarea politicii de dezvoltare”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul evenimentului.
 
La eveniment au participat miniștri din cadrul Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (Nord, Centru, Sud), directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională, conducerea Congresului Administrațiilor Publice Locale (CALM), șefii misiunilor diplomatice partenere ale proiectului MSPL, precum și reprezentanții proiectului MSPL.

În mesajele lor, donatorii proiectului, Daniel Ioniță, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;E.S. Pirkka Tapiola, Ambasador extraordinar și plenipotențiar/Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; E.S. Signe Burgstaller, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Suediei în Republica Moldova;Simone Giger, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în RM, și-au reiterat disponibilitatea de a oferi suport Guvernului Republicii Moldova. Totodată, partenerii de dezvoltare au pus un accent aparte pe faptul că vor prezenta zero toleranță fenomenului de corupție în procesul de achiziții publice.

Amintim, Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană, anunță Serviciul de presa al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Constructiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus