Timpuri grele pentru Transnistria: Comerțul exterior s-a redus cu 20%, Rusia devenind neatractivă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situația economică din regiunea transnistreană continuă să se agraveze. După ce în 2015 economia regiunii s-a contractat cu circa 20%, declinul sub același procentaj a urmat și în anul 2016.

Potrivit statisticilor, anul trecut nivelul comerțului extern al Transnistriei a scăzut cu aproape 20% față de anul 2015, pe fondul restricțiilor impuse de țările din regiune, în principal Ucraina.

Deși așa-numitele autorități de la Tiraspol se declară „înfrățite” cu cele de la Moscova, principalul partener comercial care absoarbe produsele transnistrene este Republica Moldova. Anul trecut, peste 46% din exporturile regiunii separatiste au ajuns în țara noastră, în timp ce în Federația Rusă au ajuns doar 8%.

În Ucraina au ajuns aproape 11% din exporturile transnistrene, la fel și în România.

Statisticile mai arată că 26 dintre cei mai mari contribuitori la bugetul regiunii separatiste și-au redus cu mai bine de 14 la sută, sau aproape 200 milioane de ruble transnistrene, defalcările către buget pe parcursul anului trecut.

Potrivit analiștilor de la Expert Grup, criza economică din regiunea transnistreană se adâncește, pe fondul reducerii cererii interne, erodarea activităților de export, dar și a divergențelor politice majore în ajunul „alegerilor prezidențiale”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...