Radu Ţurcanu, care a fost vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Botanica, vrea să ocupe fotoliul de preşedinte al noii instanţe, iar Ghenadie Pavliuc, judecător de instrucţie la Judecătoria sectorului Buiucani, unul dintre cele cinci posturi de vicepreşedinte. Ambele concursuri sunt repetate şi se vor desfăşura în cadrul şedinţei de marţi, 31 ianuarie, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  

Radu Ţurcanu a participat şi la primul concurs pentru funcţia de preşedinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi, CSM anunţând un nou concurs. Şi de această dată Radu Ţurcanu este singurul candidat înscris în cursă. 

Ziarul de Gardă a scris anterior că el este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al societăţii pe acţiuni. Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC, actualul CNA - n.r.) în urma cărora s-a depistat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Ţurcanu l-a restabilit în funcţie pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.

Numele lui Radu Ţurcanu apare şi în aşa-numitul atac raider de la Compania de Asigurări Asito. Atunci, fiind magistrat la Judecătoria Botanica, Radu Ţurcanu a emis o ordonanţă prin care compania off-shore Lokkert a devenit proprietara a 34,802% din acţiunile deţinute de ICS Insurance Consult SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acţiuni deţinut de Moldovan Investments Limited la aceeaşi companie.

Deocamdată, interimatul funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Chişinău este asigurat de Dorin Dulghieru, preşedintele fostei Judecătorii Buiucani, promovat de preşedintele Igor Dodon. Tot Dorin Dulghieru, magistratul care l-a achitat pe fostul ministru Vladimir Molojen, va ocupa unul dintre cele cinci posturi de vicepreşedinte al instanţei. 

Alte două funcţii de vicepreşedinte vor fi ocupate de Luiza Gafton şi Victor Burduh, la fel acceptaţi de către Igor Dodon. Totodată, şeful statului a respins candidatura lui Oleg Melniciuc, preşedintele fostei Judecătorii a sectorului Râşcani, propus la unul dintre cele cinci posturi de către CSM. 

La noul concurs candidează doar Ghenadie Pavliuc. Şi el a ajuns în vizorul public, fiind unul dintre magistraţii care au eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanţă. Magistratul i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv după gratii. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Ulterior, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, ca apoi să-l salveze de la puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare. Î

n mai multe cazuri, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat, avocaţii au cerut recuzarea lui Ghenadie Pavliuc pentru că judecătorul ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins legăturile de rudenie.

La o şedinţă a CSM, Ghenadie Pavliuc a recunoscut că are o legătură de rudenie cu democratul. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, explica judecătorul. Potrivit Ziarului de Gardă, Ghenadie Pavliuc locuieşte într-o zonă de lux din Capitală, deşi atât el, cât şi soţia acestuia - medic de profesie - au lucrat întotdeauna la stat. Chiar şi aşa, el este printre magistraţii care au beneficiat de apartamente la preţ preferenţial.