Actualitate

O nouă politică europeană de vecinătate, adoptată de România

Proiectul de hotărâre ‘Către o nouă politică europeană de vecinătate’ reiterează sprijinul României faţă de parcursul european al Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.

‘Senatul României a susţinut ratificarea Acordurilor de Asociere ale Georgiei, Rep. Moldova şi Ucrainei, Parlamentul României fiind primul dintre parlamentele statelor membre care a finalizat procesul de ratificare. Senatul felicită aceste ţări pentru eforturile intense depuse şi încurajăm parcursul lor european mai departe, pe baza progreselor înregistrate de fiecare, către deschiderea negocierilor de aderare la UE. Totodată, încurajăm eforturile (…) în realizarea reformelor şi consolidarea statului de drept care să le permită, pe baza evoluţiilor proprii, calea spre integrarea în UE’, se arată în documentul adoptat de plenul Senatului în unanimitate.

Prin hotărârea adoptată, Senatul afirmă şi faptul că reconfigurarea politicii de vecinătate, cu precădere pe dimensiunea estică, trebuie consolidată ‘o prioritate de vârf nu numai pentru România, ci pentru toate statele membre şi UE’.

‘Mai mult ca oricând, unitatea la nivelul UE este la acest moment esenţială. (…) Susţinem cu fermitate stabilirea unui cadru unic pentru politica europeană de vecinătate, cu o abordare integrată, care să evite competiţia între grupuri de state membre UE în gestionarea dimensiunii sudice şi respectiv a celei estice, o politică integrată comună, cu acele diferenţieri de la caz la caz, de la stat la stat, în funcţie de evoluţia lor, de interesele UE şi ale partenerilor sau de vocaţia europeană pe care o au’, se precizează în proiect.

Totodată, Senatul consideră că este necesară şi consolidarea profilului strategic al Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

‘Este necesar să devenim cu adevărat ‘Statele Unite ale Europei’, reconfigurarea relaţiilor dintre state impunându-se cu privire la toate politicile UE, cu atât mai mult în cazul politicii de vecinătate. Uniunea trebuie să vorbească cu o voce unică, fără state favorabile procesului de integrare şi state care îşi exprimă rezerva, atât timp cât prevederile Tratatului UE sunt îndeplinite şi există interese comune atât ale statelor membre, cât şi ale partenerilor’, mai apreciază Senatul.

Potrivit documentului citat, în contextul ‘evoluţiilor cel puţin preocupante din ultimul an, din regiunea estică’, Senatul consideră necesar ca la Summitul de la Riga să fie reconfirmat impactul pozitiv pe care Parteneriatul Estic (PaE) l-a avut asupra partenerilor estici ‘prin consolidarea rolului şi importanţei acestuia ca instrument relevant de reformă, modernizare şi apropiere de valorile şi principiile UE a ţărilor partenere din Vecinătatea Estică’.

‘Ne pronunţăm în favoarea asigurării complementarităţii instrumentelor PEV, cu referire expresă la Parteneriatul estic cu cele ale altor iniţiative regionale, precum Sinergia Mării Negre. Din această perspectivă, apreciem că Declaraţia Summitului va trebui să reafirme în mod clar angajamentul UE faţă de Vecinătatea Estică şi să ofere o perspectivă de aprofundare, în continuare, a relaţiilor lor de cooperare cu UE, în conformitate cu opţiunea proeuropeană clară a statelor partenere cele mai avansate. Rep. Moldova este un exemplu în acest sens’, se mai menţionează în proiectul de hotărâre.

Nu în ultimul rând, Senatul precizează că situaţia înregistrată în anul 2008 în Georgia, precum şi conflictul din Ucraina au marcat ‘o anumită segregare a relaţiilor UE-Rusia’.

‘Din perspectiva viitoarei politici de vecinătate trebuie depăşită dificultatea generării la nivelul UE şi a statelor membre a unei poziţii unitare raportate la Rusia. Acest dialog bilateral UE-Rusia se va menţine ca obiectiv generic, în funcţie de evoluţiile de vecinătate din bazinul Mării Negre, ceea ce va avea un impact semnificativ în arhitectura noi politici de vecinătate estică, dar trebuie acordată atenţia corespunzătoare noilor influenţe în Eurasia şi conflictelor îngheţate din regiunea menţionată’, se afirmă în document.

De asemenea, Senatul susţine faptul că în contextul geostrategic din regiunea Mării Negre şi al Parteneriatului estic ‘stabilitatea şi securitatea devin esenţiale’.

‘Reiterăm importanţa abordării strategice a noii politici de vecinătate, să urmărească cu mai mult pragmatism obiectivul viitor de reducere a dependenţei de energie a statelor membre ale UE de Rusia şi interconectarea cu statele partenere PEV’, se mai arată în textul hotărârii.

Hotărârea Senatului a fost adoptată cu 77 de voturi pentru şi va fi publicată în Monitorul Oficial din România.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *