Povestea primei femeie miliardar „self-made” din Japonia, la 82 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În 1973, Yoshiko Shinohara a înființat o agenție de plasare a forței de muncă, din garsonieră ei din Tokyo. Patru decenii mai târziu, a devenit prima femeie miliardar din Japonia care și-a construit averea cu forțe proprii, potrivit Forbes.

Shinohara s-a retras de curând din funcția de președinte al companiei Temp Holding, care a avut venituri de 4,5 miliarde de dolari în 2016. După ce acțiunile companiei au crescut cu 11,5% luna trecută, averea ei a depășit 1 miliard de dolari.

Shinohara se alătură astfel celor 26 de miliardare „self-made” din Asia. Toate celelalte membre ale acestui club select provin din China sau din Hong Kong.

Aceasta s-a născut în 1934 și a crescut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tatăl ei, director de școală, a murit pe când Shinohara avea opt ani. Mama ei, care lucra ca moașă, a crescut-o singură. După absolvirea liceului, Shinohara a lucrat ca secretară în Europa și în Australia. În această perioadă, a întâlnit pentru prima dată noțiunea de „muncă temporară”.

După ce a revenit în Tokyo, a lansat, din apartamentul ei de 24 de metri pătrați, o mică agenție de muncă temporară.

Se întâmpla într-o perioadă din istoria Japoniei în care „societatea era dominată de bărbați”, iar piața muncii le oferea puține oportunități femeilor.

„M-am gândit să extind numărul locurilor de muncă în care femeile să își poată folosi competențele, așa că am lansat TempStaff”, a povestit Shinohara pentru Financial Times.

Lucrurile s-au pus greu în mișcare. Nopțile și le petrecea predând engleză, pentru a-și putea asigura existența.

În plus, domeniul de activitate al afacerii sale era unul riscant la acea vreme. Munca temporară era în mare parte ilegală în Japonia, atunci când și-a lansat compania, iar Shinohara se întreba de multe ori la acea vreme cum este viața în pușcărie, potrivit Harvard Business Review.

În cele în urmă, legea a fost modificată, iar angajările temporare au devenit legale. După cinci ani, a deschis primul birou. Compania, care a devenit mai târziu Temp Holdings, are în prezent 313 de birouri, din Los Angeles până în Taiwan.

Momentele cheie în dezvoltarea Temp Holdings.

Mai întâi, a fost decizia de a aduce în companie și manageri bărbați, după ce, la început, în astfel de poziții erau angajate doar femei. Odată echilibrată balanța, pe la sfârșitul anilor ’80, evoluția companiei a intrat pe o pantă ascendentă, susține Shinohara.

Apoi, ceea ce a fost cunoscut c„ „deceniul pierdut” al economiei Japoniei pentru compania lui Shinohara a fost o uriașă oportunitate, deoarece multe companii au apelat la serviciile sale pentru a-și reduce costurile cu angajații cu normă întreagă.

În 2008, Temp Holding a fost listată pe bursa din Tokyo.

În prezent, compania furnizează servicii de recrutare, externalizare, consultanță și dezvoltare de sisteme. Temp Holding are contracte cu 27.000 de companii din Japonia și din alte 13 țări, inclusiv SUA, China, India și Australia.

Pe viitor, îmbătrânirea populației japoneze ar putea crea noi oportunități pentru Temp Holding. Divizia de cercetare a companiei estimează că forța de muncă din Japonia va cunoaște curând un deficit de 5,83 de milioane de oameni, iar angajările temporare ar putea contribui la corectarea acestui dezechilibru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...