Cel puţin asta sugerează guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, care afirmă că BNM examinează posibilitatea recapitalizării BEM deoarece este o instituţie financiară mult prea importantă pentru sistemul bancar. Şeful băncii centrale a refuzat să spună de câţi bani e nevoie pentru a menţine în viaţă Banca de Economii, declarând doar că suma necesară este mult mai mare decât gaura formată în urma acordării creditelor neperformante. 

„Banca de Economii este diferită de BS şi Unibank şi ca mărime, şi ca reţea de filiale, şi ca implicare în distribuirea plăţilor sociale. Prin urmare, poate să existe o abordare diferită cu privire la viitorul Băncii de Economii şi al celorlalte două bănci. Noi discutăm acum despre recapitalizarea BEM, pentru celelalte două bănci se discută modul de rezolvare a problemei”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.
 
Salvarea Băncii de Economii, în care statul deţine un pachet de acţiuni de 56 la sută, va costa mult mai mult decât 13 miliarde de lei, la cât se ridică valoarea creditelor neperformante acordate până în prezent. 

„Dacă să vorbim despre recapitalizarea BEM, suma necesară este mai mare decât volumul creditelor neperformante de 13,4 miliarde de lei la valoarea brută. Deoarece ar trebui salvaţi toţi, nu doar persoanele fizice, dar şi cele juridice, aici vorbim şi despre creditele subordonate primite de la acţionari, dar şi alte obligaţiuni pe care le are banca, care trebuie să fie acoperite din bugetul statului sau prin datoria publică. Mă abţin să anunţ o cifră”, a adăugat Drăguţanu.

Solicitat să comenteze, expertul economic Vitalie Rapcea afirmă că recapitalizarea Băncii de Economii ar fi o decizie riscantă. 

„Există multe riscuri ca această recapitalizare să fie iarăşi o gaură pentru buget şi să nu ducă la soluţionarea problemelor din această bancă. Decizia de recapitalizare este mult prea riscantă în contextul în care avem pericol de preluări a fondurilor acestei bănci. Ea a fost mereu supusă atacului din partea celor care s-au aflat la putere şi a fost utilizată ca un instrument de finanţare a intereselor de clan şi de partid. Şi există riscul ca în cazul acestei recapitalizări, această bancă să fie utilizată în interes îngust de grup”, a  explicat Rapcea.

O decizie finală privind soarta celor trei bănci, plasate sub administrare specială, după ce s-a constat că au fost jefuite prin acordarea de credite neperformante, urmează a fi adoptată de BNM în coordonare cu Guvernul şi Parlamentul. Nu se ştie, însă, când va fi emisă hotărârea. Termenul limită este sfârşitul lunii noiembrie 2015, atunci când expiră administrarea specială impusă de BNM la BEM, Banca Socială şi Unibank.  

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.