Reacția Franței și a Germaniei, după ce Trump a închis granițele SUA pentru refugiați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deciziile președintelui american Donald Trump, în special restricțiile de intrare a refugiaților în SUA, „îngrijorează” Franța și Germania, a declarat sâmbătă ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault la sfârșitul unei întrevederi cu omologul său german Sigmar Gabriel la Paris, relatează AFP și Reuters.

„Această decizie nu poate decât să ne îngrijoreze”, a declarat Ayrault, subliniind că „primirea refugiaților care fug de război și opresiune face parte din îndatoririle noastre. Trebuie să ne organizăm pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă în mod echitabil, corect, solidar”, a mai spus el, amintind că Europa se află în prima linie în fața afluxului de refugiați sirieni, scrie Agerpres.

„Însă sunt multe alte subiecte care ne îngrijorează”, a adăugat el. „Acesta este motivul pentru care am discutat mult, eu și Sigmar, în legătură cu ceea ce putem face”, a spus Ayrault.

„În vom contacta pe colegul nostru (american) Rex Tillerson atunci când va fi desemnat pentru a discuta punct cu punct și pentru a avea o relație clară”, a mai spus Ayrault, adăugând că îl va invita pe viitorul său omolog american la Paris.

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigrație și primire de refugiați, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul american a unor „teroriști islamiști radicali”.

Washingtonul va opri astfel, timp de patru luni, programul federal de primire și reinstalare a refugiaților, de toate naționalitățile, din țări aflate în război. Un program umanitar ambițios, creat în 1980, și care nu a fost suspendat decât o singură dată: timp de trei luni după 11 septembrie 2001, notează AFP.

De asemenea, potrivit decretului, autoritățile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisanților din șapte țări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...