(VIDEO) Ambasadorul SUA despre dosarul Usatîi: „Nu se poate ca o acțiune penală să fie pornită în baza unor temeiuri pur politice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Știu că lui Renato Usatîi i-au fost înaintate acuzații penale. Noi întotdeauna atragem atenția guvernului că este important să nu fie intentate acțiuni penale în baza unor temeiuri pur politice”.

Prin această declarație, James Pettit, ambasador al SUA în Republica Moldova, a răspuns la întrebarea adresată de corespondentul BTV cu privire la dedesubturile politice ale cauzei penale intentate în ajunul alegerilor prezidențiale împotriva lui Renato Usatîi, primar de Bălți, lider al formațiunii de opoziție ”Partidul Nostru”.

Diplomatul a menționat că nu dispune de toate detaliile referitoare la respectiva acțiune și, totodată, și-a exprimat speranța că sistemul judiciar din Moldova ”va lua în cazul dat o decizie judecătorească leală”.

În acest context, James Pettit a mai adăugat că îl cunoaște bine pe Renato Usatîi și consideră că se află în ”relații foarte bune” cu acest politician din opoziție.

Vom aminti aici că urmărirea penală a primarului de Bălți a fost inițiată după apariția skype-interviului lui Gherman Gorbunțov,  care în Rusia mai este numit și ”bancherul negru”. Gorbunțov a oferit acest interviu, aflîndu-se la Londra. Tot acolo, în 2012, asupra vieții lui a fost săvîrșit un atentat. De atunci, cazul este anchetat de Scotland Yard, însă printre cei bănuiți Renato Usatîi nu figurează. Dovada nevinovăției lui o face și faptul că, timp de trei ani, primarul de Bălți în repetate rînduri s-a aflat în teritoriul Uniunii Europene, dar niciodată nu a fost reținut acolo de apărătorii ordinii legale.

Însuși Renato Usatîi a declarat că el colaborează cu organele de anchetă din Marea Britanie și România, unde acum se află în arest Vitalie Proca, presupusul executor al atentatului asupra vieții lui Gherman Gorbunțov. Potrivit spuselor lui, această colaborare a început din momentul cînd el și-a dat concursul la extrădarea lui Proca din Rusia în România.

Renato Usatîi a prezentat probe (înregistrarea discuției telefonice cu Proca), din care se poate deduce că cel care a comandat crima în cauză este oligarhul Vladimir Plahotniuc, actualul președinte al Partidului Democrat din Moldova. După cum asigură Renato Usatîi, respectiva înregistrare a fost făcută în cadrul acțiunilor de cercetare.

Avocații lui Renato Usatîi au prezentat instanței și răspunsul structurilor române de ocrotire a ordinii legale, acest răspuns confirmînd declarațiile liderului formațiunii ”Partidul Nostru” cu privire la faptul că, în cauza penală intentată în România, el este martor.

Despre aceasta a comunicat avocatul lui Renato Usatîi, Angela Istrate.

”În cadrul ședinței de astăzi, a fost prezentat răspunsul părții române cu privire la faptul că Renato Usatîi a fost audiat în calitate de martor în procesul penal pornit în România. Respectivul fapt confirmă că în acțiunile lui n-a existat nici o componentă criminală”, a declarat Angela Istrate.

Avocata a mai subliniat că în răspunsul părții române se conține confirmarea statutului de martor al lui Renato Usatîi în acest proces penal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...