Mai mulți moldoveni au fost reținuți în Rusia fiindcă nu aveau asigurare medicală

Circa 20 de moldoveni au fost reținuți în Federația Rusă fiindcă nu aveau asigurarea medicală. Potrivit unui comunicat al Congresului Diasporelor Moldovenești, serviciul migraţional din regiunea Orlovsk a organizat o operaţie specială, împreună cu colaboratori poliţiei de patrulare, în cadrul căreia au fost verificate autobuzele de rută lungă.

În rezultatul verificărilor, împotriva cetăţenilor moldoveni au fost pornite dosare administrative în conformitate cu Art. 18.8.1 al Codului privind încălcările administrative al Federaţiei Ruse. Aceştia sunt acuzaţi că au încălcat regimul de intrare în Rusia deoarece nu aveau asigurare medicală valabilă pe teritoriul acestui stat, ceea ce se prevede în punctul 5, partea 1, pag. 27 a Legii federale din 15 august 1996 Nr. 114-F3 „Cu privire la ieşirea din Federaţia Rusă şi la intrarea în Federaţia Rusă”.

CDM le recomandă tuturor moldovenilor care vor să intre pe teritoriul Rusiei să aibă toate actele necesare. „În afară de documentul care demonstrează înregistrarea, patenta şi contractul de muncă, migrantul este obligat să aibă şi o poliţă de asigurare medicală benevolă”, se subliniază în comunicat.

Totodată, CDM  amintește că, din anul 2014, activează programul elaborat special – „DMS Migrant” (asigurare medicală benevolă), datorită căreia toţi membrii Congresului Diasporelor Moldoveneşti primesc poliţa medicală rusească adaptată conform cerinţelor migrantului şi membrilor familiei acestuia.

Solicitat de Moldova.ORG, serviciul de presă al MAEIE a declarat că ”Ambasada Republicii Moldova la Moscova este la curent cu acest caz, în prezent se stabileşte motivul pentru care cetăţenii modoveni au fost reţinuţi”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.