Încălzirea globală perturbă aproape toate aspectele vieții pe Pământ

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape toate aspectele vieții de pe planetă, de la gene la ecosisteme în totalitatea lor, sunt afectate de încălzirea climei, suscitând temerea că ar putea fi consecințe nefaste pentru omenire, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Science, semnalează AFP.

Peste 80% din procesele ecologice care sunt esențiale pentru sănătatea ecosistemelor marine, de apă dulce și terestre dau semne de stres și alterare ca răspuns la schimbările climatice, potrivit autorilor. Aceștia menționează, de exemplu, un impact asupra diversității genetice.

Amploarea perturbărilor deja provocate în natură de încălzirea climei este „pur și simplu stupefiantă”, apreciază directorul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), Inger Andersen. Acesta semnalează consecințe ca înmulțirea speciilor dăunătoare, explozia bolilor infecțioase, diminuarea randamentelor agricole.

„Avem acum dovezi că o creștere de numai un grad Celsius pe planetă are efecte majore care se fac deja simțite”, explică Brett Scheffers, coautor, profesor la Universitatea din Florida și cercetător în cadrul IUCN. Această creștere a temperaturii antrenează „modificări fiziologice și fizice semnificative” pentru specii, precum schimbarea taliei, sau le forțează să se deplaseze spre noi habitate, adaugă cercetătorul.

Încălzirea a provocat schimbări de o asemenea amploare încât numeroase ecosisteme devin de nerecunoscut, spun autorii. De exemplu, tundra arctică prezintă tot mai multe organisme care în mod normal trăiesc în regiuni temperate, iar ecosistemele marine au din ce în ce mai multe organisme tropicale.

Acest studiu suscită însă și speranța că un mare număr de răspunsuri ar putea fi exploatate pentru dezvoltarea unor măsuri de adaptare pentru agricultură și creșterea animalelor, estimează acești oameni de știință. În cazul unor recolte precum cea de grâu, varietăți cultivate sunt încrucișate cu varietăți sălbatice pentru a menține potențialul de evoluție al acestor plante în contextul schimbărilor climatice.

Schimbarea proceselor ecologice poate afecta și capacitatea ecosistemelor de a ajuta la reducerea impactului încălzirii climei, avertizează autorii. Ecosistemele sănătoase contribuie la adaptarea la schimbările climei captând însemnate cantități de dioxid de carbon (CO2).

„Rezultatele acestui studiu sunt un mesaj foarte clar către responsabilii planetei în momentul în care se desfășoară conferința asupra climei (COP22) la Marrakech (Maroc)”, spune Inger Andersen. „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și protejarea ecosistemelor de care depindem constituie o problemă presantă pentru supraviețuirea noastră”, mai apreciază acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...