Circa 40 de militari turci din cadrul NATO au solicitat azil în Germania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 40 de militari turci angajați în cadrul NATO au depus o cerere de azil în Germania, ca urmare a valului de epurări lansat de autoritățile turce după tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut, au relatat sâmbătă mass-media germane, relatează AFP.

„Circa 40 de militari turci, majoritatea de rang înalt și care sunt staționați la baze ale NATO, au solicitat azil în Germania”, au scris revista Spiegel și canalul de televiziune ARD într-un articol comun.

„Dacă mă întorc în Turcia, risc să fiu închis și poate chiar torturat”, a declarat pentru sursele citate unul dintre ofițerii turci, dând asigurări că nu are nicio legătură cu puciul eșuat și că „nu are niciun fel de simpatie pentru puciști”.

Ministerul de Interne german și Oficiul pentru migranți și refugiați au afirmat că aceste solicitări sunt studiate la fel ca orice altă cerere de azil, au precizat sursele citate.

Aceste informații au fost dezvăluite cu câteva zile înainte vizita cancelarului german Angela Merkel în Turcia, pe 2 februarie, în contextul tensiunilor între Ankara și Berlin.

După puciul eșuat din 15 iulie din Turcia, guvernul de la Ankara a lansat un val de epurări pentru a-i înlătura pe toți presupușii simpatizanți ai lui Fethullah Gülen, acuzat de autoritățile turce de orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Sectoare precum media, magistratură, poliție, mediul penitenciar, armata și educația au fost vizate de aceste epurări de o amploare fără precedent și care au fost criticate de Occident.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...