Reprezentanţii Universităţii Northumbria au declarat la Tribunalul Coroanei din Newcastle că „regretă profund şi sincer” acel experiment, în urma căruia instituţia de învăţământ superior a primit o amendă de 400.000 de lire sterline, potrivit News.ro.

Alex Rossetta şi Luke Parkin, doi studenţi la facultatea de Ştiinţe sportive, au primit fiecare echivalentul a 300 de ceşti de cafea.

Ei au fost internaţi în secţia de terapie intensivă pentru a face dializă, după ce acea eroare de calcul le-a produs efecte secundare violente.

Procurorul Adam Farrer a declarat în sala de judecată că acea supradoză de cafea „ar fi putut foarte uşor să le fie fatală”.

Peter Smith, avocatul apărării, a spus că reprezentanţii universităţii „insistă asupra faptului că iau foarte în serios sănătatea studenţilor şi corpului profesoral”.

Cei doi studenţi s-au oferit să participe la un test realizat în martie 2015, conceput pentru a măsura efectele cofeinei asupra organismului uman în timpul exerciţiilor fizice.

Ei au primit 30 de grame de cofeină în loc de 0,3 grame (limita admisă, n.r.), a precizat Adam Farrer.

Decese au fost raportate după un consum de 18 grame de cafea, a adăugat acelaşi procuror.

Universitatea britanică a renunţat să mai folosească tablete de cofeină şi a optat pentru cafeaua pudră.

Calculul aferent cantităţilor de cafea oferite voluntarilor din acel experiment a fost făcut de pe un telefon mobil, iar punctul zecimal a fost plasat eronat şi nu a existat o analiză a riscurilor.

Ambii studenţi au beneficiat de o recuperare completă, chiar dacă Alex Rossetta a raportat tulburări ale memoriei de scurtă durată.

Universitatea Northumbria şi-a recunoscut vinovăţia la acuzaţia de încălcare a normelor de sănătate şi siguranţă, în cadrul unei audieri în instanţă, ce a avut loc luna trecută.

Această instituţie de învăţământ superior are peste 30.000 de studenţi şi dispune de un buget de aproape 250 de milioane de lire sterline.