Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   FOTO// 25 de ani de…

FOTO/ 25 de ani de la creare! Procuratura R. Moldova între credibilitate, profesionalism și corupție

2Perioadele de instabilitate prin care a trecut R. Moldova au pus de multe ori Procuratura sub presiune, acestea au afectat funcționalitatea și credibilitatea instituției. Cea mai mare provocare de astăzi a Procuraturii este recăpătarea credibilității instituției în societate, deoarece „niciodată în acești 25 de ani nu a fost mai puternic sentimentul de inechitate în rândul oamenilor”, iar unul din fenomenele care îl amplifică este corupția. Declarațiile aparțin procurorului general al R. Moldova, Eduard Harunjen, care a rostit un discurs în cadrul ceremoniei festive de marcare a 25 de ani de la formarea Procuraturii R. Moldova. 

„În aceşti 25 de ani, Procuratura a fost probabil cea mai tentantă instituţie pentru politicieni, a fost o piesă grea în partajările politice făcute de partide. Noua lege a Procuraturii prevede alegerea conducerii Procuraturii Generale prin concurs transparent, ceea ce a pus capăt unei practici care permitea politizarea activităţii instituţiei. Preocuparea noastră este să facem reforme care să devină ireversibile, să facem schimbări consistente şi nu doar pe hârtie, astfel încât orice se va întîmpla în ţară, rezultatele obţinute, să reziste”, a menţionat procurorul general, Eduard Harunjen.

În cadrul evenimentului, 46 de procurori au fost decorați cu medalii și ordine pentru merite deosebite și succese remarcabile în activitate, muncă impecabilă și prestația pe care au adus-o Procuraturii timp de câteva decenii. Printre cei decorați se numără procurorii anticorupție, Andriana Bețișor și Andrei Băieșu, care instrumentează cazuri importante din dosarul „miliardului furat”.

Întrebat pentru ce au fost decorați acești procurori, mediatizați intens în ultimul an, Eduard Harunjen a precizat: „Anume pentru succesele pe care le-au atins în activitate, de asta și au fost mediatizați, pentru că au avut curajul și dârzenia să-și asume această responsabilitate, să ancheteze niște dosare de rezonanță”.

„De-a lungul anilor, Procuratura a fost marcată de o serie de schimbări care au vizat structura, locul, rolul, statutul și competențele acesteia. Au fost schimbări determinate de mulți factori, de adaptare la modul în care a evoluat statul, la evoluțiile din domeniul nostru de activitate, la cazuistica tot mai complicată cu care ne-am confruntat, dar și de perioadele de instabilitate prin care a trecut țara noastră, care au pus de multe ori instituția noastră sub presiune. Procuratura a făcut față acestor momente grele, s-a adaptat la ele, le-a depășit, însă cu un preț pe care eu îl consider mare. Lungile perioade de instabilitate au afectat funcționarea și credibilitatea multor insittuții importante ale statului, inclusiv Procuratura”, a declarat șeful PG în fața colegilor, a demnitarilor de stat și a delegațiiilor străine.

Acesta a recunoscut că cea mai mare provocare astăzi este „întărire a credibilității instituției în societate, iar acest lucru  nu se face prin declarații, ci prin acțiuni curajoase, profesionalism și multă pasiune. Putem deveni o instituție mai puternică, mai respectată și mai credibilă! Cred că niciodată în acești 25 de ani nu a fost mai puternic sentimentul de inechitate în rândul oamenilor cum este astăzi, iar unul din fenomenele care amplifică acest sentiment este corupția”.

Eduard Harunjen a mulțumit partenerilor externi pentru asistență și sprijin financiar.

„În spatele acestor provocări stă un adevăr fundamental, dragi colegi, avem o profesie nobilă care pentru cei mai mulți dintre noi a devenit deja și un mod de viață. Este o profesie care în menirea ei încearcă să realizeze și să apere câteva valori umane fundamentale: legalitatea, adevărul, dreptatea, moralitatea și justiția socială”, a declarat procurorul general, care a ținut să mulțumească familiilor procurorilor, „care prin răbdare și înțelegere contribuie la realizarea obiectivelor Procuraturii”.

Tinerilor procurori, Harunjen le-a dorit ca Procuratura să devină pentru ei o adoua casă, să dezvolte tradițiile și să contribuie cu noi realizări la afirmarea principiului legalităților în stat, să dea dovadă de verticalitate, corectitudine și o carieră demnă de activitate impecabilă în numele legii și în interesul cetățenilor R. Moldova.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, prezent la eveniment, a declarat că cei 25 de ani de la crearea Procuraturii au fost o perioadă a construcției statului de drept, cu multe lecții învățate, multe provocări, cu dificultăți dar și cu realizări.

„Trăgând o linie și concluzionând ce am reușit să obținem, opiniile vor fi controversate. Cel mai probabil, ele se vor împărți în alb și negru. Însă, este incontestabil faptul că din 2016, odată cu aprobarea noii legi cu privire la Procuratură, a modificărilor la Codul de Procedură Penală, a legii cu privire la Procuraturile specializate, dar și a altor legi conexe, s-a făcut un salt calitativ pentru a fortifica supremația legii”, a afirmat la eveniment ministrul Justiției.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu nu a ezitat să afirmă că reforma Procuraturii a fost „tratată prioritar de actuala guvernare”.

„Reforma Procuraturii a migrat constant, ani la rând, dintr-un document strategic în altul, dintr-un program de guvernare în altul, dar nu se reușea, în special din cauza factorului politic. Noua Lege a Procuraturii și cadrul conex integrează Procuratura într-un sistem de justiție unde drepturile și interesele oamenilor sunt o prioritate, iar accentul de bază este specializarea, independența și profesionalismul procurorilor. Legea a fost elaborată cu suportul unui grup de experți și procurori, consultată cu experții Comisiei de la Veneția și supusă mai multor runde de dezbateri publice”, a subliniat Andrian Candu.

Cei 25 de ani de la crearea Procuraturi R. Moldova au fost marcați printr-o conferință internațională, desfășurată într-un hotel de cinci stele din capitală. Evenimentul a fost însoțit de o acțiune de protest organizată de simpatizanți și reprezentanți ai Partidului Nostru.

Evenimentul a fost organizat de Procuratura Generală cu sprijinul proiectului Consiliului Europei ”Susţinerea reformei justiţiei penale în Republica Moldova”, finanţat de Guvernul Danemarcei.

Foto: privesc.eu